Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#226 2016-11-22 08:44:41

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ok, a więc wkładka do dalszych przeróbek a próg foto mam na 15 ustawione.

Offline

 

#227 2016-11-22 21:51:50

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Musiałem się pochwalić a wiec wkładka wykonana własnymi siłami:) Jak na razie to co widzę to większa temp na sterowniku i mniejsze zużycie ale według komputera a co będzie w realu to się okaże. Aha, mały prześwit mam w granicach 100 ale to chyba norma czy da się coś z tym zrobić?

Offline

 

#228 2016-11-22 22:19:01

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2235

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

.... Aha, mały prześwit mam w granicach 100 ale to chyba norma czy da się coś z tym zrobić?

Jaki prześwit?


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#229 2016-11-22 22:26:16

Michal 1243
nowy na forum

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

darecki napisał:

walcm napisał:

.... Aha, mały prześwit mam w granicach 100 ale to chyba norma czy da się coś z tym zrobić?

Jaki prześwit?

debil....

 

#230 2016-11-22 22:31:52

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Chodziło mi o jasność płomienia.

Offline

 

#231 2016-11-22 22:37:49

Michal 1243
nowy na forum

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Ja wiedziałem ,że o to chodzi ,ale kur,...pała musi komentować swoje mądrości i zadawać durne pytania...Darecki,...otwórz kurwa okno i zobaczysz prześwit big_smile

100 jak pokazuje przy nakładce ,to ok...tak będzie ...mnie pokazuje czasami 20 i mam to w d...

 

#232 2016-11-22 23:16:06

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2235

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

Chodziło mi o jasność płomienia.

Jak Ci chodziło o jasność płomienia... to pisz, że jasność płomienia ma 100... a to trochę  mało...
Bo gdyby chodziło Ci faktycznie o prześwit wink to bym powiedział, że jest duży...
Dopracuj wkładkę... i obniż próg foto... żeby Ci się nie przytrafiały czasem niepotrzebne próby ponownego rozpalania...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#233 2016-11-22 23:25:13

Michal 1243
nowy na forum

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Eee mistrzu... Błyszczysz Kurwa czasami Błyszczysz big_smile

 

#234 2016-11-23 11:28:30

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Próg foto miałem ustawiony na 10 ale po wizycie serwisanta który wymienił zapalarkę(grzałkę) na mocniejszą zwiększył ten próg do 15 i tak został.

Offline

 

#235 2016-11-23 11:29:45

walcm
Udziela się
Od: Łowicz
Zarejestrowany: 2016-10-27
Posty: 101

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

A tak w ogóle im większy próg foto to na co ma to wpływ?

Offline

 

#236 2016-11-23 12:00:32

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Michał deczko kultury by się przydało.

p.s. O przepraszam, konta już niema.

Ostatnio edytowany przez marecki (2016-11-23 12:01:15)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#237 2016-11-23 12:11:38

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 838

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

No i się doczekał.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#238 2016-11-23 12:15:19

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1565

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

A to co: PiotrekB "gość" ? Czyżby jakieś wiosenne porządki? Dobrze, że mam kopię tego forum smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#239 2016-11-23 12:45:00

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 838

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Było odłamkowym ładuj i poszło.Dostał odłamkiem?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#240 2016-11-23 16:06:52

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2235

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

walcm napisał:

A tak w ogóle im większy próg foto to na co ma to wpływ?

Dla Ciebie obecnie... przy pracy palnika z nakładką... potrzebny jest niższy "próg foto"... tym bardziej, że jasność płomienia Ci niską pokazuje fotokomórka.
Więc zmniejsz nawet na 5... i sprawdź jaki ma to wpływ na rozpalanie smile

Wysoki "próg foto"... to dłuższy czas pracy grzałki przy rozpalaniu... a nawet czasem... niepotrzebne jej uruchamianie podczas pracy palnika z niską mocą, przy słabej widoczności płomienia przez fotokomórkę...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#241 2016-11-23 21:33:00

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Witam
Mam problemy ze sterowaniem palnikiem. W tamtym roku kupiłem palnik, nie mogłem go ustawić do pracy w auto, więc sezon przechodził na utrzymywaniu stałej temperatury. Teraz dokupiłem dodatkowy moduł rozszerzeniowy, ale piec nadal nie chce chodzić w automacie. Startuje przy odpowiednim sygnale z ustawień, ale grzeje do ponad 85 stopni i żadnym ustawieniem nie mogę przerwać automatycznie jego pracy. Muszę sam wyłączać palnik. Czy mieliście kiedyś taką sytuację, że przy sterowaniu automatycznym palnik nie przerywał swojej pracy?
Mam jeszcze problem z wygaszaniem, tak jak ktoś już wspominał na forum, trwa to tak długo, że temperatura idzie w górę o kilka stopi, ale później i tak go wychłodzi o parę stopni poniżej tem. wyłączenia.
Ogólnie mam jeszcze kilka uwag do programu.
Chciałem poszerzać automatykę o kolejne pozycje, ale to chyba nie ma sensu.

Offline

 

#242 2016-11-24 00:02:41

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2235

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

A może tak kolega, zamiast opisywać na różne sposoby tą samą sytuację opisze dokładnie swoją instalację, oraz umieści kompletny zestaw ustawień sterownika?


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#243 2016-11-24 00:19:33

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Instalacja składa się  z dwóch obiegów co (I- grzejniki, II- podłogówka z mieszaczem) + jeden cwu.

Parametry grzejniki:
Tem. maks. - 65
temp co dla -20 - 65
temp co dla 0 - 50
temp co dla 10 - 45
tryb pracy - pogodowy
czujnik pokojowy - brak
czujnik co - brak

Parametry ogrzewanie podłogowe:
Tem. maks. - 40
temp co dla -20 - 35
temp co dla 0 - 23
temp co dla 10 - 20
tryb pracy - pogodowy
czujnik pokojowy - brak
czujnik co - tak
czas mieszacza 60

Kocioł:
Temp. MIN pomp - 30
Tryb pracy - (aktualnie ciągły)
Histereza - 5

Palnik:
Powietrze min - 6
Powietrze max - 30
podawanie max - 9.8
moc min - 42
moc max - 100
próg foto - 15

Nie wiem czy coś jeszcze mam podać.
W tamtym roku podłączony był  tylko główny sterownik palnika, a w tym sezonie dołożyłem moduł rozszerzeniowy, czujnik pogodowy, czujnik obiegu podłogówki.

Jeszcze podczas prób zauważyłem coś takiego. W trybie auto podczas przejścia w obiegu grzewczym na temperaturę ekonomiczną spada wymagana temperatura kotła o wartość ustawioną w parametrze współczynnik korekcji. Natomiast przy ustawieniu pracy ciągłej i przy zmianie z temperatury komfortowej na ekonomiczną obieg jest całkowicie wyłączany (na czas trwania okresu temperatury ekonomicznej).

Mam jeszcze pytanie. Czy ten sterownik jest wyposażony w ochronę przeciwzamrożeniową instalacji?

Ostatnio edytowany przez lewander (2016-11-24 00:37:53)

Offline

 

#244 2016-11-24 06:18:29

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2235

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

Instalacja składa się  z dwóch obiegów co (I- grzejniki, II- podłogówka z mieszaczem) + jeden cwu.

Parametry grzejniki:
Tem. maks. - 65
temp co dla -20 - 65
temp co dla 0 - 50
temp co dla 10 - 45
tryb pracy - pogodowy
czujnik pokojowy - brak
czujnik co - brak

Parametry ogrzewanie podłogowe:
Tem. maks. - 40
temp co dla -20 - 35
temp co dla 0 - 23
temp co dla 10 - 20
tryb pracy - pogodowy
czujnik pokojowy - brak
czujnik co - tak
czas mieszacza 60

Kocioł:
Temp. MIN pomp - 30
Tryb pracy - (aktualnie ciągły)
Histereza - 5

Palnik:
Powietrze min - 6
Powietrze max - 30
podawanie max - 9.8
moc min - 42
moc max - 100
próg foto - 15

Nie wiem czy coś jeszcze mam podać.
W tamtym roku podłączony był  tylko główny sterownik palnika, a w tym sezonie dołożyłem moduł rozszerzeniowy, czujnik pogodowy, czujnik obiegu podłogówki.

Jeszcze podczas prób zauważyłem coś takiego. W trybie auto podczas przejścia w obiegu grzewczym na temperaturę ekonomiczną spada wymagana temperatura kotła o wartość ustawioną w parametrze współczynnik korekcji. Natomiast przy ustawieniu pracy ciągłej i przy zmianie z temperatury komfortowej na ekonomiczną obieg jest całkowicie wyłączany (na czas trwania okresu temperatury ekonomicznej).

Mam jeszcze pytanie. Czy ten sterownik jest wyposażony w ochronę przeciwzamrożeniową instalacji?

Kolego... nic już nie musisz podawać więcej... tylko dołożyć do swojej instalacji, która ma działać w pełni automatyczne... wszystkie brakujące komponenty.

Podstawowym elementem automatycznego sterowania temperaturą pomieszczeń oraz pracą kotła... są czujniki pokojowe... a takowych u Ciebie brak... więc to jest podstawowy problem dla automatyki...

Stosowanie sterowania pogodowego, bez posiadania sterowania pokojowego jest pozbawione sensu...

W instalacji grzejnikowej... brakuje Ci więcej komponentów, wymaganych do automatycznej pracy... bo poza czujnikiem pokojowym... brakuje czujnika C.O. oraz mieszacza.... a co za tym idzie, także siłownika na mieszaczu...

Więc nie dziw się, że to co masz u siebie... nie działa w trybie automatycznym.
Konfiguracja jest zrobiona od "dupy strony".
Czujniki pokojowe to podstawa automatycznego sterowania...

A sterownik jest wyposażony w funkcję ochrony przed zamarzaniem...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#245 2016-11-24 09:00:10

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

darecki napisał:

Podstawowym elementem automatycznego sterowania temperaturą pomieszczeń oraz pracą kotła... są czujniki pokojowe... a takowych u Ciebie brak... więc to jest podstawowy problem dla automatyki...

Stosowanie sterowania pogodowego, bez posiadania sterowania pokojowego jest pozbawione sensu...
...
Czujniki pokojowe to podstawa automatycznego sterowania...

I tutaj nie masz racji, bo czujnik pokojowy steruje tylko dostarczeniem czynnika grzewczego a nie parametrem tego czynnika. To są tylko moduły rozszerzające możliwości sterowania. Pogodówka ma sens, bo jej zadaniem jest ustalanie wartość tem układu, a nie tem w pomieszczeniu kolego.

To jest to automatyka niedopracowana. Kocioł jaki mam to Buderus g115 i tam miałem dokładnie tyle elementów. Wszystko działało bez zarzutu.
Po co sterowniki pokojowe skoro, sterownik mając daną temperaturę pogodową ustala max tem obiegu. Kocioł powinien dogrzewać do maksymalnej tem otrzymanej z dowolnego obiegu.  Sterownik pokojowy ma za zadanie tylko odłączyć pompę przy uzyskaniu tem w pomieszczeniu. Jak sobie wyobrażasz obieg grzejnikowy, gdzie jest powiedzmy 10 grzejników. Każdy powinien być wyposażony w głowice z siłownikiem. Nie w każdym pomieszczeniu mają panować takie same warunki.

Nie zgadzam się też, że układ grzejnikowy powinien być wyposażony w dodatkowe komponenty. U innych producentów taki obieg jest traktowany jako główny układ kotłowy i jest w nim utrzymywana temperatura dla kotła. tzw. obieg priorytetowy

Możesz mi napisać czy reakcja sterownika przy przechodzeniu na tem ekonomiczną jest poprawna (dla ustawienia auto i pracy ciągłej).

Błędnie jest też zaprogramowana histereza grzania cwu i jeszcze kilka elementów sterowania jest bez sensu.

Powinien być też do ustawienia parametr max tem kotła, po osiągnięciu odcina grzanie kotła bez względu na sygnały z obiegów.

Nie ma w sterowniku też zabezpieczenia programowego albo nie działa u mnie, że po przekroczeniu 90-95stopni wyłączy palnik, a włączy wszystkie pompy w celu schłodzenia kotła.

Rozwiązanie sprzętowe powinno być realizowane przez stb, jednak w tym sterowniku po otrzymaniu sygnału na złącza stb, następuje jedynie wyłączenie podajnika, a nie przejście w tryb wygaszania. Co też jest błędem. Zadziałanie czujnika stb oznacza przegrzanie kotła, co powinno skutkować natychmiastowym wyłączeniem palnika.

Sterownik pokojowy powinien być tylko dodatkowym komponentem usprawniającym działanie instalacji, a nie elementem niezbędnym.

Jeżeli jest tak jak mówisz to firma zrobiła to celowo i tylko żeruje na kliencie oczekując zakupu wszystkich elementów z oferty.

Jak jest realizowana funkcja ochrony przed zamarzaniem? Nigdzie nie ma o niej żadnej informacji.


Przypomniało mi się jeszcze jedno, nawet z ustawionym w systemie jednym obiegiem (dowolnym) wchodząc w menu ogrzewanie - stan. Jest tam pozycja wyświetlająca tem zadana źródła (zmienia się zależnie od ustawień innych parametrów). Powinna to być informacja dla kotła, że po przekroczeniu tej tem + histerezy powinien przejść do wygaszania, a tak nie robi. Wyświetlane jest np 50, a kocioł i tak grzeje w nieskończoność.

Piszesz, że do układu grzejnikowego powinien być dołożony czujnik co i mieszacz. W podstawowym sterowniku nie ma dla nich miejsca. Trzeba by go przepiąć na dodatkowy moduł. Ja akurat teraz mam ten element, ale co z użytkownikami którzy mają tylko sterownik palnika. Twoim rozumowaniem kolego sterownik w takiej sytuacji NIGDY nie będzie działał w trybie auto?

Ostatnio edytowany przez lewander (2016-11-24 10:00:06)

Offline

 

#246 2016-11-24 10:03:42

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 838

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Bez czujnika pokojowego sterownik nie będzie pracował tak jak sobie założyłeś w automacie.
Czy dużo masz tej podłogówki?
Przy włączonym zasilaniu w przerwach pracy kotła temp. może spaść  do 7*.Po czym palnik się włączy i podgrzeje układ kotłowy. I to jest zabezpieczenie przeciw zamarzaniu.

Ostatnio edytowany przez fotlot (2016-11-24 10:04:58)


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#247 2016-11-24 10:05:16

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2235

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

...
Sterownik pokojowy powinien być tylko dodatkowym komponentem usprawniającym działanie instalacji, a nie elementem niezbędnym.
....

Sterownik pokojowy... jest właśnie podstawowym elementem... potrzebnym dla poprawnego działania automatyki... a właśnie czujnik pogodowy... jest tym elementem dodatkowym... gdyż priorytetem nie jest otrzymanie wody w instalacji o określonej temperaturze... tylko utrzymanie temperatury w pomieszczeniach na w miarę stałym poziomie...
A dla dodatkowej regulacji temperatury w pomieszczeniach, gdzie nie ma czujnika pokojowego, ale są grzejniki... służą zawory termostatyczne zamontowane na grzejnikach...

Więc mało mnie obchodzi... z czym Ty się nie zgadzasz... bo nie masz pojęcia jak to naprawdę działa...
A czujniki pokojowe... to akurat jest niewielki koszt... w porównaniu z tym co już zainwestowałeś...

A oczywiste jest... że obwód grzejnikowy...można uruchomić w trybie auto bez mieszacza... czujnika pogodowego oraz czujnika temp. C.O. i nie w trybie pogodowym... ale za to z podpiętym czujnikiem pokojowym... bo tylko wtedy to zadziała poprawnie...
Choć nie tak precyzyjnie, jak z tymi wszystkimi komponentami, podpiętymi razem w jeden system...


P.S.
Do tego.. aby kocioł można było uruchomić w trynie "auto" nie są niezbędne żadne czujniki oraz dodatkowy osprzęt.... ale taka praca daleka od ideału... choć optymalnym doborem mocy palnika, można uzyskać stabilną pracę kotła i dość stabilne temperatury w pomieszczeniach..
Wiem bo testowałem...


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#248 2016-11-24 10:24:59

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

To w większość firm robi odwrotny priorytet działania.
I nie pisz, że ktoś się na tym nie zna bo nic nie wiesz o drugim człowieku.

Dziwna polityka firmy.

Rozumiem, że 7 stopni jest to tem kotła. Co w sytuacji, jak na zewnątrz jest tem minusowa, kocioł jeszcze ma tem większą od 7, a w części budynku następuje zamarzanie wody w układzie.

Offline

 

#249 2016-11-24 10:40:54

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 2235

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

lewander napisał:

To w większość firm robi odwrotny priorytet działania.
I nie pisz, że ktoś się na tym nie zna bo nic nie wiesz o drugim człowieku.

Dziwna polityka firmy.
....

Właśnie piszę, że się nie znasz na automatyce zastosowanej w sterownikach "Kostrzewy"... bo to wynika z Twoich wypowiedzi...

A najdziwniejsza jest w tym wszystkim "polityka" inwestora, który najpierw kompletuje komponenty sterowania... według swojego "widzi mi się"... a potem ma pretensje do wszystkich, że to nie działa... tak jak sobie wymarzył...


P.S.
Obudź się kolego !!!


Zestaw Pellets 100 -16 kW z palnikiem Platinum Bio v02 + regulator kotłowy Igneo Touch. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony. Bojler 140 litrów z zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#250 2016-11-24 10:50:49

lewander
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-11-13
Posty: 12

Re: Palnik Bio Platinum I 16kW

Kostrzewa inaczej projektuje niż wszyscy.
Na początku przyjechał do mnie Pan handlujący wyrobami firmy kostrzewa i to on dobierał elementy, więc wyluzuj trochę kolego.

Dział serwisu już wszystko wyjaśnił, instalacja może działać bez sterowników pokojowych tak jak pisałem. Po osiągnięciu tem obiegu (co) kocioł nie przechodzi w tryb wygaszania tylko działa jeszcze przez pół godziny z mocą minimalną (tak napisany program) i dopiero zakończy swoją pracę.

Zabrakło w sterowniku jednego parametru - max tem kotła.

darecki napisał:

P.S.
Do tego.. aby kocioł można było uruchomić w trynie "auto" nie są niezbędne żadne czujniki oraz dodatkowy osprzęt.... ale taka praca daleka od ideału... choć optymalnym doborem mocy palnika, można uzyskać stabilną pracę kotła i dość stabilne temperatury w pomieszczeniach..
Wiem bo testowałem...

Możesz rozwinąć ten temat, byłbym wdzięczny. Czy miałeś namyśli to o czym dowiedziałem się właśnie od pracownika serwisu?

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson