Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2016-01-01 12:08:37

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

witam. od kilku dni posiadam zamontowany palnik Platinum Bio 1- 24kW. Przeróbka pieca miałowego, piec o mocy 20kw. Calosc zamontowana w domku jednorodzinnym jednopoziomowym, w calym domu jest ogrzewanie podlogowe, w kazdym pomieszczeniu jest osobny sterownik do sterowania temp. Piec jest podlaczony pod bufor ciepla firmy galmet 500l plus mniejszy w nim o pojemnosci 150l na ciepla wode. jedyne zadanie jakie piec ma robic to naladowac bufor ciepla do 60stopni i po wychlodzeniu bufora do 40 ponownie sie wlaczyc. Sterownik palnika odczytuje teperature wody z zamontowanego na rurce wyjscia do bufora czujnika. dodam ze w domku jest jeszcze zamontowany kominek z plaszczem wodnym o mocy 15kw podlaczony rowniez pod bufor ciepla

prablemy;
1- piec nie osiaga wymaganiej temp caly czas chodzi na okolo 30-40 stop
2- po rozpaleniu kominka jako dodatkowe zrodlo temp bufor ladnie sie laduje do wymaganej temp 60stop tyle ze piec nawet jak odczyta ze woda ma juz ponac 68stop nadal pali. palnik sie nie wylancza mimo iz ma zadana temp 60stop z histereza na 2, probowalem z histereza na 5 i 10 i bylo to samo. caly czas pracowal na 100% mocy
3- w piecu jak nie bylo jeszcze palnika na pellet palilem drewnem lub weglem i baardzo szybko nagrzewal bufor do wymaganej temp.
4- pellet jest kupowany nie firmowy ale sprawdzony bo tesciu pali nim od dwoch lat ogrzewa dom ok 300m2 z miesiaca palenia ma wiaderko 10l pylu a w domu jest cieplo.



palnik
powietrze min (20%) 20
powietrze max (100%) 70
podawanie max (100%) 10,5
moc min (fl2) 25
moc max (fl2) 100
typ modulacji fl2
test zapalarka nie
test podajnik palnika nie
test podajnik zasobnika nie
test dmuchawa nie
ilosc paliwa test 7.0
wart, opalowa paliwa 5,0
sterowanie lambda nie
tlen min (20%) 14.0
tlen max (100%) 8.0
dawka startowa paliwa 25s
moc dmuchawy rozpal. 25


kociol
temp min pomp 45stop
tryb pracy auto
histereza 5stop
min temp powrotu 45stop
czas mieszacza powr 120s
test pompy kotlowej nie
test mieszacz powrot stop


co1
max tzew pomp komf 15stop
max tzew pomp ekon 10stop
min tco pomp 30stop
zrodlo kociol
temp maxymalna 60stop
czas mieszacz 180s
priorytet cwu nie
test pompy nie
test mieszacz stop
temp co dla -20stop 60stop
temp co dla 0 stop 60stop
temp co dla 10stop 60stop
wspolczynnik korekcji 2stop
tryb pracy reczny
tco zadana recznie 60stop
czujnik pokojowy brak
czujnik co nie
stala pompa nie
kalibracja pokojowego 0,0stop

Offline

 

#2 2016-01-01 12:32:04

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

po pierwsze za duża wiatrycha ustaw powietrze min 15 max 25 podawanie 9,moc min fl2 40 i zobacz co bedzie sie dzialo

Ostatnio edytowany przez vader (2016-01-01 12:33:14)

Offline

 

#3 2016-01-01 12:44:39

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

ok ide pozmieniac i zobaczymy co bedzie sie dzialo

a podobno nowe sterowniki maja jakas wade oprogramowania ze terownik nie wylancza sie po dogrzaniu do zaprogramowaniu temp

Offline

 

#4 2016-01-01 12:49:27

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

może ci nie wygaszać pieca bo masz pompkę ustawioną na 2 bieg?Zainwestuj  w czujnik temp.pokojowej

Offline

 

#5 2016-01-01 13:55:23

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

pompe mam ustawiona na 3 bieg.
co do czujnika pokojowego to mam zamontowane czujniki w kazdym pomieszczeniu tyle ze one sa podlaczone do listwy sterujacej silownikami zamykajacymi lub otwierajacymi podlogowke.

Offline

 

#6 2016-01-01 14:12:52

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

ustaw pompe na 1 bieg

Offline

 

#7 2016-01-01 14:55:49

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

no dobra ale powiedz mi ustawiajac pompe na 1 szybciej nagrzeje piec do wymaganej temperatury ale bedzie ona niska w buforze i z tego co rozumiem to po dogrzaniu pieca pompa automatycznie sie wylancza. czyli temp z pieca nie bedzie juz przekazywana na bufor oraz piec nie bedzie odczytywac temp z bufora czyli nie bedzie wiedziec kiedy spadnie do zadanej temp min i kiedy ma sie znow zalaczyc pompa.
jesli dobrze rozumiem to pompa obiegowa powinna byc caly czas zalaczona nie zaleznie od tego czy palnik dziala czy nie.


dodam iz zalozenie calego ukladu jest takie zeby jak najszybciej naladowac bufor a pozniej korzystajac z energii zmagazynowanej w buforze jak  najpozniej zalaczyc powtornie palnik.
docelowo mysle o tym zeby czujnik temp kotla nie dac np gdzies w 1/3 lub 1/4 wysokosci od dolu w buforze zeby sterownik mogl odczytywac temp z bufora i jej pilnowac. aczkolwiek do konca na razie nie mam pomyslu jak to zrobic zeby bylo ok. oczywiscie bez dokupywania drogiego dadatku do palnika modolu can 650zl za cos takiego to wedlug mnie o wieeele za duzo. tymbardziej ze chodzi mi tylko o sterowanie buforem.

ps. jak mozna wstawic tu zdj ? dodalbym zdj calej instalacji oczywiscie bylbym wdzieczny za jaka pomoc w razie wykrycia bledow podlaczenia lub ciekawych pomyslow

Ostatnio edytowany przez MACIEJ (2016-01-01 15:01:13)

Offline

 

#8 2016-01-01 16:22:39

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

Bezpośrednio w estymie moduł kosztuje 450,00 zł. kiedyś dołożysz jeżeli nie masz  zawór 3 d i  mieszacz w obiegu kotłowym -kocioł bufor  - i sterownik będzie automatycznie utrzymywał temp. bufora i powrotu. Pompa musi być na I biegu max 2, nie martw się kocioł się nie wyłączy, chyba że dopiero jak zagrzeje bufor, ale woda nie może płynąć za szybko. Ja mam bufor, działa pięknie. Jeżelli jest u Ciebie wszystko ok z hydrauliką kocioł się wyłączy dopiero po nagrzaniu bufora, a dopóki to nie nastąpi będzie szedł z 100  procent (ustawionej)mocy.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-01-01 16:23:30)

Offline

 

#9 2016-01-01 18:21:45

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

zawor trojdrozny mam zalozony na listwie od podlogowki i jest on sterowany mechanicznie czyli poprzez pokretlo, mieszacz obiegu kociol bufor to jest zalozona pompa mieszajaca na wyjsciu z kotla na bufor. z tego co piszesz brakuje mi tylko modulu sterowania buforem

a jesli chodzi o ustawienia podane wczesniej przez kolege to piec chodzi na 100% mocy a temp na kotle jest w okolicy 34stopni bufor ma okolo 30stop

Offline

 

#10 2016-01-02 15:23:47

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

do kolegi vader na ustawieniach podanych przez ciebie w palniku byl spiek a po wyczyszczeniu pieca i spaleniu ok 100kg wyciagnalem plus minus 5l wiaderka pylu oraz byly w popielniku nie dopalone pellety wygladaly jak mysie bobki smile no i nadal piec ma ogromny problem naladowac bufor powyzej 30 stop a na piecu jest okolo 35 stop.

ps czy to prawda ze najnowszys soft w planikach 24kw jest jakis wadliwy??

Offline

 

#11 2016-01-02 16:38:17

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

Maciej podaje ustawienia do mojego pieca i sprawdzony sposób.Jezeli duzo nie dopalonego pelletu to zmniejsz wiatr max.Może zeby naładować bufor spróbuj ustawic temp.zadana kotła 70 stopni

Offline

 

#12 2016-01-02 16:54:07

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

Do kolegi "MACIEJ". Bufor do kotła zasypowego (lub o kiepskiej sprawności kominka z płaszczem) to b.dobry pomysł. Ale do platinium bio? Ten palnik potrafi doskonale pracować z modulacją mocy w %. Może nie jak piec gazowy ale zakres jest. Oczywiście to moja subiektywna ocena.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#13 2016-01-02 21:17:09

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

kolego vader jeszcze zmniejszyc powietrze max? czyli z 25 dam 20 i zobaczymy.
moj tesciu pali w piecu olejowym przerobionym na pellet z palnikiem 24kw pali tym samym pelletem i ma ustawienia powietrza max na 95% min na 40% podawanie na 7 i po miesiacu palenia ma wiaderko 10l pylku. zero spiekow zero niedopalonego pelletu.


nie ogarniam tego calego ustawiania. za duzo powietrza zle za malo tez zle. a jak piec nie moze dogrzac do 60 tak nie moze.

dzis odpalilem dodatkowo kominek i w ciagu godz dwoch temp na buforze 60stop. zobaczymy czy piec bedzie w stanie ja utrzymac przez noc choc szczerze w to watpie.

do kolegi marecki
dla czego sadzisz ze patinium bio to zly wybor? jak juz pisalem zalozenie bylo takie zeby piec dogrzal bufor to np60 stop i sie wylaczyl po czym po odczytaniu ze temp spadla do np 35stop znow sie wlaczyl no i powtorzyl caly cykl.
moj tesciu ma jakies 300m2 dom dwa pietra plus piwnica przerobiona na kuchnie itd. grzeje piecem olejowym z palnikiem 24kw i w domu jest cieplo i przyjemnie a pelletu az tyle piec mu nie zżera i bez problemu sie wylancza po osiagnieciu wymaganej temp. co prawda nie posiada bufora tylko calosc idzie w instalacje na kaloryfery.

ogolnie zastanawiam sie nad zmniejszeniem paleniska za pomoca cegiel szamotowych oraz dodaniu zawirowywaczy spalin. moze wowczas piec bedzie sie lepiej bujac i szybko dochodzic do zadanej temp.
choc przyznaje sie ze nie jestem specjalista i nie wiem czy jest to aby poprawny tok myslenia.

Offline

 

#14 2016-01-02 21:31:29

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

to zależy jaki masz ciąg kominowy,ja mam 180 rure w kominie i powietrze max 17.Może piec nie moze dogrzac bo masz pomke na 2 biegu i jest za szybki obieg.Poczytaj wczesniejsze posty uzytkowników takiego pieca jakie mają ustawienia>U mnie przy powietrzu max 30 to pellet nie zdązył sie dopalic i zostawal zdmuchniety.

Offline

 

#15 2016-01-02 22:53:43

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

MACIEJ napisał:

dla czego sadzisz ze patinium bio to zly wybor? jak juz pisalem zalozenie bylo takie zeby piec dogrzal bufor to np60 stop i sie wylaczyl po czym po odczytaniu ze temp spadla do np 35stop znow sie wlaczyl no i powtorzyl caly cykl.

Oczywiście mówimy o kotle na paliwo stałe, czego nie należy zapomnieć. O tym juz nie raz tu na forum napisałem. Do rzeczy (powtarzam się): palnik platiunuim bio potrafi dobrze pracować z różną mocą, podobnie jak w piecach na gaz czy olej. Potrafi doskonale modulować, co średnio potrafi piec zasypowy (zależnie od palacza). 

Druga sprawa to może ten twój piec miałowy najzwyczejniej w świecie źle współpracuje z tym palnikiem.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#16 2016-01-03 00:24:30

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

Do Maciej: zrób jak radzi Vader,ale nie  zmniejszaj podawania, a nawet je zwiększ. Coś u Ciebie albo źle zrobiony  został  paliwo test  albo za duży kąt rury podajnika (zbyt do pionu) albo dużo pyłu w jarzmie podajnika i dlatego mało podaje. 
Jak jedziesz buforem, piec musi swoje wziąć, widocznie masz bardzo duży odbiór ciepła,że  nie osiąga temp zadanej. Pamiętaj ,ze jak masz bufor to kocioł trzeba ustawiać na górne granice mocy,  a  nie dolne. Jak pisał  doradca, Platinum bio 24 kw ma najlepszą sprawność przy 22 Kw.  Ja tak wysoko  nie jadę, ale bufor mam 300 l, tym masz 500 więc potrzebujesz więcej mocy żeby go w miarę szybko nagrzać. Wiesz o tym,że w platinium bio moc zależy od podawania? Ja jadę na razie na 16 kw  pelet olczyk paliwo testy 8,6 , wartość opałowa ( przyjąłem) 5,3 podawanie  8,6, dmuchawa 33 lambda Tak  - daje sobie radę - 10.
Kocioł nie jest do produkcji popiołu tylko do grzania, lepiej żeby parę niedopalonych granulek wpadło do popielnika ( zważ, zobaczysz ile tracisz - prawie nic)  niż dmuchawa ma Ci wywiewać wszystko w komin.

Ostatnio edytowany przez as1978 (2016-01-03 00:27:11)

Offline

 

#17 2016-01-03 11:57:30

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

ok kolejny dzien walki

ustawiam powietrze na 17 podawanie zwieksze tak aby mniej wiecej osiagnac ok 20kw. zobaczymy co bedzie sie dziac. w poniedzialek bedzie jeszcze kolejna proba z innym dostawca pelletu.


jak zrobic dokladnie paliwo test? a co do kata rury podajnika to rozumie ze powinien byc 45 stop

ps. w jaki sposob dolaczy zdj to bede mogl zalaczyc zdj calej instalacji

Ostatnio edytowany przez MACIEJ (2016-01-03 14:11:37)

Offline

 

#18 2016-01-03 12:05:45

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

MACIEJ napisał:

ps. jak mi wytlumaczycie w jaki sposob dolaczy zdj to bede mogl zalaczyc zdj calej instalacji

Ja to robię na google + Jak chcesz wyślij info na PRV potem na maila to wkleje.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#19 2016-01-03 14:29:04

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

bufor
http://i66.tinypic.com/jajtcn.jpg

kociol
http://i66.tinypic.com/2epij44.jpg

listwa z podlogowka
http://i67.tinypic.com/15rgv8o.jpg

czujniki pokojowe (w kazdym pomieszczeniu jeden)
http://i66.tinypic.com/nvcbgw.jpg

Offline

 

#20 2016-01-03 15:54:25

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

po ponownym czyszczeniu pieca wyglada na to ze dostalem palnik z nakladka na owies czyli z duza iloscia otworow hmm ciekawe kto o tym decyduje jaka nakladka jest dolanczana do palnika?

Offline

 

#21 2016-01-03 16:26:46

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1288

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

Przydała by się sonda lambda. Bo może faktycznie więcej "przelatuje" przez piec niż grzxeje wink Ja np. mam zbyt duży ciąg kominowy i do wartości 2,5 -2,6 powietrze na wyświetlaczu wskazuje 0 (wiatrak po częsci steruje powietrzem). Dodatkowo pozalepiałem wszystkie kratki na obudowie palnika, ciągnie tylko dziurami między drzwiczkami i obudową. Tylko tak mogłem "utrzymać" tlen między 8-12%. Bez tych zabiegów było często 14-15%.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#22 2016-01-03 16:36:36

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

na stycznia bede chcial wezwac serwisanta zobaczymy co tez powie pan uczony smile

a co do przelatywania przez piec na czopuchu mam czujnik spalin i temp jaka osiagnalem max bylo ok 70stop przy temp na piecu ok40
komin z wkladu systemowego  ocieplony obudowany na okolo cegla, przekroj komina fi 200

Offline

 

#23 2016-01-03 17:27:46

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

Zacznijmy od tego czy to jest bufor z wężownicą czy bez?

Jeszcze jedno podnieś min temp pomp do powiedzmy 50 st. i wtedy zacznie Ci się to dogrzewać trochę. Jeżeli załączasz pompę przy 30 st. i masz do ogrzania ilośc wody równą kocioł + bufor to niestety kocioł się dogrzeje razem z buforem, a to potrwa i to sporo.

Ostatnio edytowany przez karcit (2016-01-03 17:55:10)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#24 2016-01-03 18:38:12

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

ups pomyłka...Maciej z fotek wynika że Ty nie masz platinium bio 1 tylko 2 - a tam jest inny wentylator - słabszy,  niż w jedynce, więc musi się kręcić szybciej - podawanie zostaw wysoko, ale powietrze  zwiększ  do 40 %,  skoro masz lambdę zobacz co się dzieje  - czyli jakie są odczyty tlenu - powinien być w granicach 8 - 10 %.

Offline

 

#25 2016-01-03 18:46:30

MACIEJ
Udziela się
Zarejestrowany: 2016-01-01
Posty: 54

Re: piec nie moze dogrzac do zadanej temp kotla - uklad z buforem ciepla

po 1 na 100% jest platinium bio 1.
       bio2 jest przeciez od 50kw w gore wiec troszke za duzy palnik jak na domek jednorodzinny wink
po 2 nie mam lambdy tylko kolega marecki napisal ze przydalaby sie i ze on ma

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson