Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-11-18 13:46:42

Greenhorn
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-10-30
Posty: 3

Popiół na ruszcie

Witajcie,

Kolejny etap użytkowania mojego kociołka 20kW. Problemem jest to że po każdym paleniu na ruszcie zostaje trochę ciemnego popiołu. Wydawało mi się że tak ma być, ale wówczas muszę bardzo często czyścić ten ruszt. Na niektórych wątkach czytałem, że macie czysty palnik. Dlaczego u mnie tak się dzieje?

Kociołek działa w trybie auto. Pellet 6mm Lava i Olimp.

Offline

 

#2 2015-11-18 14:19:54

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Popiół na ruszcie

Normalne.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#3 2016-01-13 21:46:40

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Popiół na ruszcie

marecki napisał:

Normalne.

Normalne - mozna powiedziec kiedy cos jest prawidlowe. Jesli tak byc nie powinno jest nienormalne.
Nie starajmy sie tworzyc norm na podstawie gowna ktore wciska nam Kostrzewa.
Wielkim oszustwem ze strony Kostrzewy jest opowiadanie i pisanie ze piec jest bezobslugowy skoro kazdy pellet - podkreslam KAZDY zapycha blyskawicznie palnik i wymaga codziennego czyszczennia i interwencji wlasciciela. Palnik bez mechanincznego czyszczenia jest poprostu niedorobka i bublem ktorym oszukuja klientow.

Offline

 

#4 2016-01-13 21:52:54

PiotrekB
Gość

Re: Popiół na ruszcie

No nareszcie ktos nazwał rzecz po imieniu

 

#5 2016-01-13 22:34:48

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Popiół na ruszcie

Firmy bronił nie będę ani też przesadnie krytykował. Owszem produkt ma pewne wady, z którymi sądzę nie tylko ja sobie poradziłem. OK w pierwszym sezonie były problemy ale trzeba sobie w życiu radzić. Chłop to ma być chłop, a nie pi..a w rurkach. To jest kocioł na paliwo stałe, bezobsługowy to jest olejak i gaz. I moja subiektywna ocena z obserwacji, że palnik platinium bio nie bardzo nadaje się do palenia z opcją częstego załączania w ciągu doby na podstawie czujników. To sprzyja tworzeniu spieku na tyle dużego, że nie pomaga poprawnie uszczelniona nakładka ani doby ciąg kominowy. Palenie nonstop lub raz na dobe po np. 6-8h wypala spiek. 3 sezon utwierdza mnie w tym przekonaniu.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#6 2016-01-13 22:48:13

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Popiół na ruszcie

Marecki, pytanie brzmi ile bedzie taki piec palil w ciaglym paleniu a ile w przypadku automatycznym -tzn wlaczaniu i wylaczaniu po podgrzaniu. testowales to ?

Offline

 

#7 2016-01-13 23:13:29

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Popiół na ruszcie

Mimo, że mam automat w okresach przejściowych palę tradycyjnie z większą mocą lub tyle zeby nagrzać CWU. Czujników brak. Histeryz i tym podobnych pierdól brak. Odpalam o 16-18 tej a gasze o 22-24. Albo automat albo kominek. Tak pi razy okno. W sylwestra odpaliłem kocioł chyba już w czwartek (nie pametam dokładnie ale profilaktyka, bo tu się na osiedlu świętuje 3 dni przed 3 dni po). W międzyczasie uzupełniłem zbiornik a zgasiłem po mrozach. 24/h podawanie około 2,4 a ze dwa dni gdzie było po -20 i podawanie szło 2,6-2,7. Ten sam schemat ustawiłem u dwóch osób przy wizycie live.

p.s. Aha znajomy ma inny kocioł z mechanicznym czyszczeniem ale sterownik estymy. Odpalanie 8 razy dziennie jest moim zdaniem chore. Owszem czyści ale przy rozpalaniu. Grzałka + zmarnowany pelet? Nie podoba mi się to.

Ostatnio edytowany przez marecki (2016-01-13 23:18:29)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#8 2016-01-14 07:30:58

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Popiół na ruszcie

marecki napisał:

To jest kocioł na paliwo stałe, bezobsługowy to jest olejak i gaz.

Mój znajomy ma takie cudo z Niemiec za 10K Eur:

http://www.pelletsheizung.de/de/pellematic/

I co? I nic, z zewnętrznym podawaniem pelletu wybiera popiół do specjalnego popielnika bez brudzenia rąk 2 razy w sezonie. Piec daje sobie radę z byle peletem. I jest bezobsługowy jak olejek i gaz. Można? Można, tylko trzeba chcieć (i ewentualnie mieć za co te marzenia realizować)

Pozdr.,

Wojtek

Offline

 

#9 2016-01-14 08:51:28

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Popiół na ruszcie

oczywiscie ze sie da i niekoniecznie za 10k Eurosow. wystarczy zastosowac palnik ktory sie czysci mechanicznie : http://www.535pellet.pl/palniki/eco-palnik-uni/
niedozwolone jest oklamywanie klientow przed kupnem (z reszta wcale nie taniego prodktu jakim jest piec Kostrzewy) ze piec mozna obslugiwac raz w tygodniu. Czyli jedynym problemem jest jego zasypywanie pelletem - i problem sprowadza sie do wyboru zasobnika na pellet o pojemnoesci standardowej albo powiekszonej. Problem jest w palniku.
Ja ze swojej strony zanim zakupilem piec rozmawialem za rowno ze sprzedawca jak i z doradcami bezposednio u Kostrzewy (w sumie kilkanascie rozmow) okreslilem swoje potrzeby tlumaczac ze moge byc w domu tylko raz w tygodniu. (mam 200 km do domu) Zapewniano mnie ze wlasnie ten piec Compact Bio jest dla mnie idealnym rozwiazaniem. Tymczasem bez codziennej obslugi on poprostu nie dziala.

Offline

 

#10 2016-01-14 10:34:51

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Popiół na ruszcie

W tych palnikach musi byc mechaniczne czyszczenie,bo ten wicherek za dużo nie pomaga

Offline

 

#11 2016-01-14 11:37:53

trajanus
Udziela się
Zarejestrowany: 2015-12-16
Posty: 90

Re: Popiół na ruszcie

vader napisał:

W tych palnikach musi byc mechaniczne czyszczenie,bo ten wicherek za dużo nie pomaga

szkoda ze jakos do Kostrzewy to nie dociera
Wczoraj wieczorem byl oczyszczony palnik a 5 minut temu wlaczyl sie - alarm Blad palnika - palenisko cale w spiekach - pelet Barlinek z norma DIN plus jak kaze producent pieca !

Offline

 

#12 2016-01-14 11:54:48

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Popiół na ruszcie

Kostrzewa powinna wymyslec jakąs nakladke samoczyszczącą na slimak,jak to jeden z forumowiczów zrobił.Mój znajomy miał alarmy często,jak sie okazało pelet przy produkcji był mieszany z plastikiem zeby zwiekszyc kalorycznosc

Offline

 

#13 2016-01-14 13:04:52

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Popiół na ruszcie

Woor napisał:

marecki napisał:

To jest kocioł na paliwo stałe, bezobsługowy to jest olejak i gaz.

Mój znajomy ma takie cudo z Niemiec za 10K Eur:

http://www.pelletsheizung.de/de/pellematic/

Są fiaty są i mercedesy ;D


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson