Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-11-03 23:56:14

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Witam i pozdrawiam wszystkich uzytkownikow pelletu,zwracam sie z prosba o pomoc w ustawieniach palnika Platinum Bio 1 16kW,chodzi mi o pierwszy rozruch,wiem ze pierwszy rozruch powinien byc robiony przez serwis ze wzgledu na gwarancje niestety u mnie minal okres 2 miesiecy od daty zakupu i o gwarancji moge zapomniec dlatego tez mysle aby sam uruchomic  stad moje pytanie czy przy pierwszym rozruchu sa wymagane jakies szczegolne ustawienia itp.Ja juz od kilku dni czytam to forum o ustawieniach palnika wartosc opalowa,podawanie,powietrze itd.co do obiektu ogrzewanego i kociolka:budynek z lat 70tych ocieplony 10cm styro,nowe okna drzwi,kociolek zasypowy gorniak ogniwo,pod popielnikiem dobudowalem
skrzynke w ktorej umieszcze palnik,skrzynka oczywiscie obudowana szamotem,w srodku kotla beda tez plyty szamotowe tak aby zawirowac spalinami jak najwiecej,z gory dzieki serdeczne za kazda porade .

Offline

 

#2 2015-11-04 07:18:25

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Zgłoś się do najbliższego serwisanta myślę, że nic się nie stało jak minął tek okres 2 miesięcy. w razie problemów proszę zadzwonić do firmy na dział serwisu.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#3 2015-11-04 20:08:27

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Tak termin nie jest istotny.Ja spóźniłem się o rok i gwarancja jest.

Offline

 

#4 2015-11-04 20:24:27

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Serwisanta bralbym tam gdzie kupilem palnik wroclaw radwanice,tylko zeby nie bylo takiej sytuacji ze zaplace za pierwsze uruchomienie a potem i tak bede mial problemy z gwarancja w razie czego to wydrukuje to co napisal powyzej Doradca :)palnikowi nie moglo sie nic stac do tej pory lezy w domu,montaz przedluzyl sie poniewaz w miedzy czasie okazalo sie ze komin byl przepalony i musialem przelozyc kociol do drugiego komina(na szczescie ma dwa kominy)

Offline

 

#5 2015-11-04 20:29:04

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

U mnie bedzie w grudniu 9 miesiecy ale jesli gwarancja jest to dobra wiadomosc,powiem szczerze ze wolalbym zeby pierwsze uruchomienie zrobila osoba w temacie,nawet poto zeby wytlumaczyc wszystkie funkcje.

Offline

 

#6 2015-11-12 17:43:26

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Pytanie do doradcy:czy producent podaje minimalna odleglosc jaka musi byc zachowana do zabudowy takiego palnika w kotle,chodzi o odleglosc minimalna szamotu od palnika z przodu i boki?

Offline

 

#7 2015-11-16 08:53:16

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Po bokach minimum 10 cm, a od przodu palnika 30 cm.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#8 2015-11-16 17:48:43

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

No to mam Problem w mojej skrzynce w,ktorej bedzie palnik z przodu moge uzyskac maksymalnie 15cm,z bokami nie ma problemu bedzie napewno 10cm,ale znam tez osobe z tego Forum i nie tylko z tego co ma 5-7cm i mimo ze koncowka palnika jest czerwona spalanie ma super,tylko ze on pali mieszanka owsa z zrebka,mam nadzieje ze te 15cm wystarczy i palnik sie nie stopi...

Offline

 

#9 2015-11-17 07:32:21

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Spróbuj dokupić , albo dorobić adapter , który pozwoli na wysuniecie palnika z komory spalania.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#10 2015-11-17 19:32:59

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

No wlasnie ja juz liczylem ze wysune palnik 7cm poza komore spalania,patrze na you tube kociolek kostrzewy Twin Bio a akcji ale w nim raczej jest mniej niz 30cm od plyty szamotowej?chyba ze wysune jeszcze bardziej palnik ale od srodka komory musi byc jednak mozliwosc wyciagniecia plytki szamotowej dopalajacej oraz rusztu,ja sie wzoruje wlasnie na Twin Bio i widze ze palnik jest wysuniety do polowy a polowa pzostaje w srodku.

Offline

 

#11 2015-11-18 10:10:28

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

W kotle Twin Bio jest około 30 cm. Szerokość komory ma 53 cm ,a długość rusztu palnika 16kW to 24 cm.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#12 2015-11-18 23:34:44

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Zobacze moze wysune wiecej jakies 13cm ale to i tak bedzie maksymalnie 20cm,jestem dobrej mysli ze te 15 cm tez bedzie dobrze,szkoda ze nie mozna wkleic zdjec to bym pokazal ta skrzynke dobudowana.

Offline

 

#13 2015-11-30 00:04:42

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Nastepne pytanko do doradcy,raczej zalecany jest w moim przypadku montaz regulatora ciagu kominowego?myslalem o regulatorze montowanym nad czopuchem firmy darco z regulatorem ciagu kominowego od 10Pa do 25 Pa,komin z cegly murowany jakies 15x15cm w calosci przechodzi przez pomieszczenia ogrzewane wysoki na 7m.

Offline

 

#14 2015-11-30 20:37:28

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Wydaje mi się że nie ma potrzeby montować regulatora ciągu. Zastanowił bym się raczej nad samym wkładek do komina. Zwykły wkład ze stali kwasoodpornej.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#15 2016-01-06 20:29:13

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Witam,palnik wstawiony do kotla pracuje dobrze ale przy lavie wyrzuca niedopalone pellety,zaczalem zmiejszac powietrze az do 1 i palnik pracuje dobrze o co chodzi?dodam ze mam regulator ciagu kominowego ustawiony na 10,przy okazji pytanie jakie ustawić podawanie paliwa,test wyszedł mi na 10min.950gram co daje 5,7 proszę o porade doradcę oraz wszystkich w temacie ustawien.

Offline

 

#16 2016-01-06 21:05:30

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Test wyszedł słabo. Ostatnio doradca jako niusa zalecił  jednemu koledze obciąć   (u dołu )rurę podajnika aby ślimak wystawał 10 cm, co ma poprawić podawanie. Sprawdź jak jest u Ciebie.Tak niskie ustawienia powietrza nie są dobre, im bardziej zmniejszysz powietrze, to tym bardziej zwiększysz niedopał. Pellet musi mieć kontakt z tlenem, żeby mógł się spalić. Niewielki niedopał to nie problem.

Offline

 

#17 2016-01-07 10:57:44

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Nie patrzyłem jeszcze na podajnik będę musial oproznic trochę zbiornik,dodam ze pellet mam lave z stelmetu,teraz ustawiłem prz tym paliwo test 5,7 podawanie na 7,5 ale palnik pokazuje tylko 10,8kW mimo ze przy 100% mocy plomien jest ladny a powietrze maks na 7 minimalne na 4.

Offline

 

#18 2016-01-07 19:26:19

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Moc to pojęcie względne i de facto nieistotne, to iloczyn wpisanej wartości opałowej i podawania. Liczy się tylko to czy palnik spełnia swoje zadanie.

Offline

 

#19 2016-01-08 08:33:05

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Wczoraj rozmawialem z serwisem i zostaly zmienione parametry:
powietrze min.14
powietrze max.22
podawanie 7.4
moc min.30
moc max.100
prog Foto 20
ilosc paliwa test 7.8
wartosc opalowa 5.0
dawka startowa 30s
dmuchawa rozpalanie 20
palnik spelnia swoje zadanie moc ma teraz 12.6kW a kociol ma 13kW
nie rozumiem tylko jednego dlaczego serwisant kazal ustawic ilosc testowa na 7,8 skoro u mnie zmierzona jest na 5.7 o co kaman?

Offline

 

#20 2016-01-08 09:13:42

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

aha zapomnial bym niestety z palnika spadaja caly czas zarzace sie pellety
nie jest tego duzo ale jest nawet przy zmiejszeniu powietrza na minimalne

Offline

 

#21 2016-01-08 09:30:16

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

jeżeli spadają niedopałki, zmniejszyłbym trochę powietrze.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#22 2016-01-08 10:12:11

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

ale o ile zmiejszyc?i czy wtedy podawanie tez zmiejszyc?

Offline

 

#23 2016-01-08 10:14:17

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

obniż z 22 na 20 pow.max jak spadają niedopałki to normalne nie unikniesz tego

Offline

 

#24 2016-01-08 10:25:00

Pilus
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2015-10-31
Posty: 19

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

tez mi sie tak wydaje bo juz probowalem na bardzo niskich zakresach powietrza maksymalnego i tak spadaly niedopalki
jesli obnize maksymalne na 20
to minimalne zostawic na 14?

Offline

 

#25 2016-01-08 10:56:26

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Platinum Bio 1 pierwsze uruchomienie

Ja w swoim palniku 16 kw mam powietrze min 8 max 17 podawanie 7,5 zależy jaki ciąg kominowy.Zostaw na 14 albo zmniejsz na 10.Piec sam dobierze sobie powietrze(modulacja) i podawanie

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson