Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-02-25 11:04:32

patmar
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-02-25
Posty: 8

Jak układ ?

Witam wszystkich. Mam na imię Łukasz i już od dłuższego czasu obserwuje to forum. Ciekawych rzeczy sie dowiedziałem z forum- przeróbka palnika który sie sam czyści, nakładka szamotowa itd.  Mam nadzieje ze i ja będę mógł niedługo dołożyć od siebie pare groszy na forum.
Sytuacja wyglada następująco. Narazie mam piec na ekogroszek i już sie nie mogę doczekać kiedy instalator podłączy mi mój nowy piec mini bio b 20 kw :-). Mam obecnie otwarły układ który działa bez zastrzeżeń. I tu pojawił sie problem bo instalator sugeruje mi układ zamknięty podczas wymiany pieca. Hmmm zastanawiam sie tylko po co zmieniać cos co dobrze działa. A może sie mylę ?? Proszę o jakieś sugestie co mam robić. Zostawić jak jest czy wykonać układ zamknięty co tez oznacza ze będę musiał więcej zapłacić za wykonanie prac. Dzięki za sugestie

Offline

 

#2 2015-02-25 11:57:22

ravc
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2014-11-20
Posty: 28

Re: Jak układ ?

Jest jedna zasada - jeśli coś działa dobrze to się tego nie ulepsza bo lepsze jest wrogiem dobrego.

Offline

 

#3 2015-02-25 12:56:20

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Jak układ ?

instalator chce zarobić dlatego chce zmienić.Zostaw jak jest

Offline

 

#4 2015-02-25 13:16:39

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Jak układ ?

Zapytaj go Ile chce za taką przeróbkę. Jeżeli chłop ma pojęcie to krzyknie Ci pewnie kilka tysięcy złotych. Bo zgodnie z obowiązującymi przepisami kotły na paliwo stałe mogą pracować w układzie zamkniętym po wyposażeniu ich w urządzenie do "awaryjnego odbioru ciepła". Np. wężownica schładzająca - koszt ok 500 zł plus montaż i przeróbki orurowania. Do tego naczynie przeponowe i kolejne przeróbki orurowania. Likwidacja zbiorniczka wyrównawczego itd.

Jak krzyknie kilka stów, to zapytaj co chce zrobić. I czy Jego stać na tą przeróbkę, jeżeli zrobi niezgodnie z przepisami bo np. przeróbka na instalację zamkniętą bez dostosowania do przepisów, może skutkować np utratą gwarancji na kocioł.


Ciekawe co wtedy powie magik, który chce bez pojęcia stuknąć kogoś na kilkaset złotych.

Dla własnego bezpieczeństwa mocno tę sprawę przemyśl. Co chcesz zrobić i jaki efekt uzyskać.

Ostatnio edytowany przez karcit (2015-02-25 13:17:21)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#5 2015-02-25 15:43:00

roback
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-09-21
Posty: 19

Re: Jak układ ?

Może on chce Ci zrobić układ z wymiennikiem. Wtedy masz układ zamknięty na grzejnikach a otwarty na kotle.

Offline

 

#6 2015-02-25 15:47:27

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Jak układ ?

I kolejne kilkaset złotych wydanych, tylko czy potrzebnie?

Był już wątek człowieka o wymienniku, gdzie nie mógł domku dogrzać.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#7 2015-02-25 15:51:56

roback
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-09-21
Posty: 19

Re: Jak układ ?

Ja tak mam, ale szczerze mówiąc sam nie wiem dlaczego wink

Offline

 

#8 2015-02-25 15:58:54

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Jak układ ?

Moim zdaniem wymienniki mają rację bytu jak tworzymy układ w jakimś tandemie no opał stały + GAZ.

Inaczej to tylko kolejne urządzenie do generowania strat. Może się mylę, ale tak myślę.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#9 2015-02-25 18:47:50

patmar
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-02-25
Posty: 8

Re: Jak układ ?

Dzięki za wszystkie sugestie. Zostanę przy obecnym układzie a wiec otwartym. Dostałem kosztorys z zaworem 3d zamiast 4d. Powiedział że w moim przypadku zawór 4d jest niepotrzebny. Widziale instalacje przez niego wykonane i ogólnie wyglądały super i nikt nie narzekał ale 2tys za przeróbkę trochę bolą :-)

Offline

 

#10 2015-02-25 19:21:50

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Jak układ ?

Dobrze Ci koledzy radzą, zostaw jak jest. Mimo wszystko otwarty zawsze bezpieczniejszy. Na szczęscie minibio ma elektronikę i nawet jak zapomnisz odkręcić zawór 4D (a ja tak robię jak palę w kominku czyli skecam na 0) piec i tak się wyłączy. 2 kotły da się łączyć również bez wymiennika. U siebie zrobiłem to łącząc sprytnie 2 źródła ciepła powrotami i systemem zaworów zwrotnych.

p.s. Sąsiad ma kominek i to sporej mocy w układzie zamkniętym. Jest tam co prawda wężownica ale co w przypadku braku wody z wodociągu i braku prądu w gniazdku (nie ma awaryjnego zasilania)? Tzw. bomba w salonie.

p.s.2 Rób zawór 4D jeśli chcesz chronić kocioł przed rdzą.

Ostatnio edytowany przez marecki (2015-02-25 19:23:03)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson