Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-02-24 17:03:49

damiano120
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-02-24
Posty: 3

Regulator pokojowy

Witam,
mam problem z podłączeniem regulatora pokojowego do sterownika platinum bio. Czy ten sterownik współpracuje tylko z oryginalnymi regulatorami własnej produkcji? Jeśli nie, to czy działa na zasadzie styków NO, NC, COM?
Posiadam regulator pokojowy polskiej produkcji EKOTECH EKO-STAR właśnie z takimi wyjściami o których piszę wyżej, ale po podłączeniu do sterownika NC lub NO w miejsce "temp. pokojowa" oraz COM w miejsce GND i włączeniu w sterowniku czujnika pokojowego załącza się alarm i wyskakuje błąd numer 21 lub 22 "przerwa czujnika pokojowego" lub "zwarcie czujnika pokojowego" w zależności od podłączenia NC lub NO.
W czym może tkwić problem. No chyba, że faktycznie sterownik współpracuje z oryginalnymi regulatorami w co wątpię.
Jak to jest u Was podłączone?

Offline

 

#2 2015-02-24 17:33:18

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Regulator pokojowy

musisz w menu ogrzewanie wejść w serwis i zaznaczyć czujnik pokojowy ze masz podłączony

Offline

 

#3 2015-02-24 17:44:37

damiano120
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-02-24
Posty: 3

Re: Regulator pokojowy

Już tak zrobiłem, pisałem o tym wyżej. I wtedy wyskakuje błąd.

Tak jednak myślałem czy jest jakieś rozgraniczenie między czujnikiem temperatury pokojowej a sterownikiem pokojowym. Bo w zasadzie to jest wejście na czujnik, a ja chce podłączyć sterownik pokojowy, który daje tylko sygnał załączenia lub wyłączenia. Ma to szanse zadziałania?

Offline

 

#4 2015-02-24 19:17:06

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Regulator pokojowy

miałem regulator pokojowy to nie działało jak trzeba i sprzedałem.Kupiłem ctp-02 estymy,zadzwoń do serwisu kostrzewy to ci pomogą fachowo

Offline

 

#5 2015-02-25 08:19:12

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Regulator pokojowy

Regulatory Estymy nie mają wejścia NO NC. (może nie wszystkie, ale Platinum BIO na pewno)

Są to wejścia na czujniki temperatury a nie regulatory (a właściwie termostaty) i dlatego masz alarm zwarcia albo alarm przerwy.

Czujnik zmienia swoją rezystancję w zależności od temperatury, ale nigdy nie osiąga zera ani nieskończoności.

Tutaj przykładowa charakterystyka takiego czujnika
http://obrazki.elektroda.net/8_1261950197.jpg

Ostatnio edytowany przez karcit (2015-02-25 08:23:17)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#6 2015-02-25 19:09:34

damiano120
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-02-24
Posty: 3

Re: Regulator pokojowy

Dzięki bardzo karcit. Właśnie o to mi chodziło. Zresztą po dokładnym przestudiowaniu dokumentacji też doszedłem, że musi być tam wpięty czujnik. Wszystko jasne nie można zastosowań regulatora z programatorem. Już podłączyłem dzisiaj czujnik i jest ok.
Dzięki za pomoc.

Offline

 

#7 2015-10-26 08:56:14

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Regulator pokojowy

Co to za czujnik wpiąłeś? Sam jestem zainteresowany zastosowaniem takiego czujnika. Potwierdżcie , czy wtedy kocioł ma pracować w trybie auto?


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#8 2017-01-07 17:42:34

besix
Często się udziela
Zarejestrowany: 2017-01-07
Posty: 151

Re: Regulator pokojowy

Witam jestem tu nowym użytkownikiem i dopiero od lutego będę miał zamontowany palnik do kotła CO , ale ponieważ lubię najpierw poczytać i zapoznać się ze sprzętem chociaż teoretycznie, to sobie studiuję wasze poczynania z tymi palnikami i akcesoriami do nich.
Jeśli chodzi o regulator pokojowy to
skoro jest to czujnik rezystancyjny ( termistor) to z pewnością prawie 100% mogę powiedzieć że każdy regulator ze stykami NC , C , NO można podłączyć po bardzo prostej modyfikacji.
Mamy wtedy pełen zakres regulacji jakie umożliwia dany regulator
Jedyny mankament  jest taki że na sterowniku  nie będzie prawdziwych wskazań temperatury
Modyfikacja polega na podłączeniu do styków regulatora dwóch rezystorów
Zakładając że przy temperaturze 22 stopnie  oryginalny czujnik ma rezystancję 10k i ta rezystancja rośnie wraz ze spadkiem temperatury wystarczy użyć rezystora (opornika) 10k i drugiego o wyższej rezystancji np 15k . do zacisku NO podłączamy jedną nogę rezystora15k , do zacisku NC jedna noga rezystora 10k
pozostałe wolne nogi rezystorów łączymy ze sobą i z tego połączenia prowadzimy przewód do sterownika
zacisk C łączymy z GND  sterownika.
I mamy taką oto sytuację, jeżeli ustawimy na swoim regulatorze 25 stopni a w pokoju jest 21 to regulator załaczy styki C i NO czyli sterownik będzie widział nasze 15k , dla sterownika to temperatura około 15 stopni więc załączy grzanie.
Jeżeli czujnik naszego regulatora osiągnie temp 25 stopni to regulator zmieni stan styków i załączy styki C, NC , spowoduje to że na sterowniku palnika pojawi sie rezystancja 10k czyli 22 stopnie więc sterownik uzna że czas skończyć grzać .
Jeżeli zbyt zawile to wyjaśniam to sorki ale prościej nie umiem
Na takiej samej zasadzie można zrobić sobie regulator radiowy za ok 80 zł lub regulator internetowy czyli obsługa przez wifi lub  z dowolnego miejsca na świecie z dostępem do internetu
Taki regulator wifi/ internet  z podglądem temperatury w domu i możliwością jej zmiany za pomoca smartfona to koszt jakieś 100 zł
Pozdrawiam i życzę udanych modyfikacji

Zapomniałem dodać że wartości rezystorów podałem tylko poglądowo i aby zrobić poprawnie modyfikację trzeba dobrać rezystory . Najlepiej uzyć potencjometru 22k i omomierza ale jak nie macie to mozna podłączać do zacisków sterownika (tam gdzie czujnik) różne rezystory z zkresu 4,7 do 22 k i sprawdzać jaka temperaturę pokazuje sterownik.

Ostatnio edytowany przez besix (2017-01-07 18:00:15)


Palnik PB 16kW, wstawiony do tłokowca 17kW KMG-1, Dom 130 m2 "Kanadyjczyk" Instalacja grzejniki z głowicami term. CWU 140 l.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson