Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-01-05 12:15:49

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

modernizacja rusztu platinum

Wywierciłem na środku dwie dziurki na ruszcie,teraz już nie mam spieków i palnik sam się doskonale oczyszcza
http://www.wrzucajfotki.pl/di-JB4W7VJI.jpg

Offline

 

#2 2015-01-06 09:38:16

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: modernizacja rusztu platinum

Ciekawe, że te dwie dziurki mają aż taki wpływ na jakość spalania.. Korzystasz z szamotowej nakładki na palnik? Przy okazji, podaj proszę swoje ustawienia palnika (podawanie, dmuchawa)

Pozdr.,

Wojtek

Offline

 

#3 2015-01-06 10:59:24

Romuald-f
Zaczyna się udzielać
Od: Warmińsko-Mazurskie
Zarejestrowany: 2014-11-18
Posty: 34

Re: modernizacja rusztu platinum

Nawierciłem dwa otwory, ale w moim przypadku nic się nie zmieniło (tak wygląda palnik po jednej dobie): http://www.wrzucajfotki.pl/di-S3987ZM8.jpg  a tak komora spalania: http://www.wrzucajfotki.pl/di-TQRYVT03.jpg

Ustawienia:
Powietrze MIN – 15
Powietrze MAX – 35
Podawanie MAX – 5,8
Moc MIN – 40
Moc MAX – 100
Typ modulacji – FL2
Próg foto – 10
Ilość paliwa test – 7,8
Wartość opałowa paliwa – 5,0
Tlen MIN – 14,0
Tlen MAX – 8,0
Dawka startowa paliwa – 35s
Dmuchawa rozpalanie - 25

Ostatnio edytowany przez Romuald-f (2015-01-06 11:16:35)


Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T

Offline

 

#4 2015-01-06 11:53:48

maryś
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-01
Posty: 119

Re: modernizacja rusztu platinum

komora czysta ale na palniku sam spiek więc w czym te otwory pomogły


MB 10 kw palnik długi zielony podłogówka 60 m2,kaloryfery na 100 m2 cwu 140 l 2 obwody siłowniki na zaworach 4 i 3 drogowych czujniki co,pokojowy,zew, wersja oprogramowania sys 1.24 paleniska 1.27,kustomi 2.67 rdzeń 1.19

Offline

 

#5 2015-01-06 12:06:38

Romuald-f
Zaczyna się udzielać
Od: Warmińsko-Mazurskie
Zarejestrowany: 2014-11-18
Posty: 34

Re: modernizacja rusztu platinum

Spiek to miałem na pellecie z Pasymia. Obecnie zmieszałem "podróbkę" Lavy  i pellet z Ornety. To jest sypkie, wystarczy wyjąć blachę i zmieść miękką szczoteczką. Niestety czynność należy wykonywać codziennie. Pozwoliłem sobie nie wykonać tego przez dwa dni to nastąpiło cofnięcie płomienia i spaliła się rura zasypowa.

Ostatnio edytowany przez Romuald-f (2015-01-06 12:07:55)


Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T

Offline

 

#6 2015-01-06 15:18:51

maryś
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-01
Posty: 119

Re: modernizacja rusztu platinum

no niestety rewelacja to by była jak ten palnik byłby czysty bez ingerencji miekkiej szczoteczki czyli to jest spiek ostre kawałki inaczej wentylator by to zdmuchnął czyli narazie nie wiercę ale może dobry kierunek


MB 10 kw palnik długi zielony podłogówka 60 m2,kaloryfery na 100 m2 cwu 140 l 2 obwody siłowniki na zaworach 4 i 3 drogowych czujniki co,pokojowy,zew, wersja oprogramowania sys 1.24 paleniska 1.27,kustomi 2.67 rdzeń 1.19

Offline

 

#7 2015-01-06 17:32:35

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: modernizacja rusztu platinum

Romuald-f napisał:

Nawierciłem dwa otwory, ale w moim przypadku nic się nie zmieniło (tak wygląda palnik po jednej dobie): http://www.wrzucajfotki.pl/di-S3987ZM8.jpg  a tak komora spalania: http://www.wrzucajfotki.pl/di-TQRYVT03.jpg

Ustawienia:
Powietrze MIN – 15
Powietrze MAX – 35
Podawanie MAX – 5,8
Moc MIN – 40
Moc MAX – 100
Typ modulacji – FL2
Próg foto – 10
Ilość paliwa test – 7,8
Wartość opałowa paliwa – 5,0
Tlen MIN – 14,0
Tlen MAX – 8,0
Dawka startowa paliwa – 35s
Dmuchawa rozpalanie - 25

Kolego nie wiem co masz za hu... pelet. Ja kupiłem jakiś ze wschodniej granicy za trochę ponad 7 stów i jest super. Pali się tak samo jak lava, jest jedynie więcej popiołu. Trzeba było wziąć na próbę. Druga sprawa było dziesiątki razy na tym forum i kilka osób ma to zrobione i działające. Na prv też miałem pytania i również ludziom działa: POPRAWNE ZAMOCOWANIE i USZCZELNIENIE KAWAŁKA SZAMOTU NA PALNIKU (szukaj w moich postach). Po tej niepozornej przeróbce dopiero palnik zaczyna działać jak w folderach reklamowych.

Ostatnio edytowany przez marecki (2015-01-06 17:56:28)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#8 2015-01-06 19:52:09

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: modernizacja rusztu platinum

Romuald-f, proponuję zmniejszyć podawanie i to co najmniej do 5, powinno się poprawić spalanie, a i sama wkładka szamotowa dużo pomaga ale do dopalenia pelletu, ja co prawda mam inny palnik ale takie jak poniżej ustawienia i cały czas monitorowany proces spalania poprzez analizator spalin (ten z Allegro). A też mam chatkę ok. 140m2 średnio ocieplony, 300l zasobnik CWU, 7 osób na stanie a temp. komfortowa 22,2 a ekonomiczna 21,5 stopnia i zużycie od 09-02-2014 3750 kg pelletu
https://imageshack.com/i/p4aB6dwfj

Ostatnio edytowany przez wtatko (2015-01-06 19:54:16)


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#9 2015-01-07 10:56:44

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: modernizacja rusztu platinum

ja tez nie mam dobrej jakości pelletu,ale teraz nie mam spieków i popiołu.Ustawienia mam podawanie 7,5 dmuchawa min.8max 14 wkładka szamotowa uszczelnona(według wskazówek mareckiego)

Offline

 

#10 2015-01-07 11:15:30

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: modernizacja rusztu platinum

Romuald zmniejsz dmuchawe,spróbuj moich ustawien,masz za duzy wicher i pellet nie zdąży się dopalić

Offline

 

#11 2015-01-07 17:59:38

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: modernizacja rusztu platinum

Sprawdzałeś kondensator dmuchawy? Bo przy tych ustawieniach wiatru. To albo dmuchawa nie pracuje prawidłowo, albo wiatr zdmuchuje Ci płomień z palnika. Tak mi to wygląda.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#12 2015-01-07 18:37:19

Romuald-f
Zaczyna się udzielać
Od: Warmińsko-Mazurskie
Zarejestrowany: 2014-11-18
Posty: 34

Re: modernizacja rusztu platinum

Skorygowałem:

Powietrze MIN - 15
Powietrze MAX - 30
Podawanie MAX - 5.0

Dzięki forum kilka rzeczy kupiłem na "zapas".
Co do kondensatora jest dobry, mam w zapasie drugi za 8 zł.
Grzałki mam dwie, zakupione u producenta (90zł. z przesyłką za 2 sztuki).
Rura fi70 flex (26 zł. za 3m. z przesyłką).
I na razie to wszystko.

PS. przypomina mi się moje autko Fiat 126p, gdzie w niewielkim bagażniku musiałem pomieścić mnóstwo części zapasowych aby dojechać do celu.


Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T

Offline

 

#13 2015-01-07 19:00:39

Romuald-f
Zaczyna się udzielać
Od: Warmińsko-Mazurskie
Zarejestrowany: 2014-11-18
Posty: 34

Re: modernizacja rusztu platinum

karcit na tej stronie forum ( http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1045 ) napisałeś, a co z ciągiem kominowym. I to właśnie nie daje mi spokoju od dłuższego czasu. Kocioł na olej opałowy ma wyjście z czopucha fi130 a wkład kominowy ze stali kwasoodpornej ma fi115. Dla palnika na olej opałowy było odpowiednie gdyż ma "turbinę" a nie dmuchawkę jak w przypadku palnika na pellet. Myślę o wyjęciu "kwasówki" z komina i pozostawić bez, w końcu pellet to drewno. Otwór w kominie ma 180x280. wysokość 8,5m.

Ostatnio edytowany przez Romuald-f (2015-01-07 23:07:55)


Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T

Offline

 

#14 2015-01-07 21:02:23

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: modernizacja rusztu platinum

To może być problem. Ten palnik moim zdaniem nie da rady pracować nadciśnieniowo. Inaczej dmuchawa wcale słaba nie jest. Jeżeli Ci słabo dmucha to może wskazywać na walnięty kondensator. Ale zwiększając nadmuch, jak nie ma ciągu w kominie robi się nadciśnienie w kotle i tu może następować cowanie się płomienia. Układanka zaczyna się ........ . Lubię zagadki smile Zobaczysz, jeszcze "będzie Pan zadowolony"

Na razie może nie wyciągaj tej kwasówki, ale zrób po prostu jakiś test, świeczką czy jak kurzysz to dymem z fajki czy ciągnie czy nie. Zbyt duży przekrój komina to też nic dobrego. Komin będzie nie dogrzany (zimny) co za tym idzie może następowac kondensacja i będziesz miał plamy na ścianach i sufitach jak zacznie przesiąkać.

Co do ustawień, to wg. mnie nadal za dużo. Ja na podawanie 7 mam powietrze min 8 max 20

Ostatnio edytowany przez karcit (2015-01-07 21:04:01)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#15 2015-01-08 08:44:15

Romuald-f
Zaczyna się udzielać
Od: Warmińsko-Mazurskie
Zarejestrowany: 2014-11-18
Posty: 34

Re: modernizacja rusztu platinum

Po skorygowaniu parametrów:
Powietrze MIN - 15
Powietrze MAX - 30
Podawanie MAX - 5.0
po 18 godzinach pracy palnika: http://www.wrzucajfotki.pl/di-5TFJ6K54.jpg ......  http://www.wrzucajfotki.pl/di-83KADZT0.jpg .


Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T

Offline

 

#16 2015-01-08 09:10:59

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: modernizacja rusztu platinum

mi to wygląda,że jest za duże podawanie i lipny pellet

Offline

 

#17 2015-01-08 11:08:15

maryś
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-01
Posty: 119

Re: modernizacja rusztu platinum

wtatko jak ci sie sprawuje analizator mam zamiar kupić czy po kupnie i zainstalowaniu duże zmiany.

Romuald-f nadal masz wielkie spieki też mi się zdaje że to wina pelletu ,spróbuj kupić kilka worków barlinka tak na 1 zasyp i zobaczysz czy to pellet


MB 10 kw palnik długi zielony podłogówka 60 m2,kaloryfery na 100 m2 cwu 140 l 2 obwody siłowniki na zaworach 4 i 3 drogowych czujniki co,pokojowy,zew, wersja oprogramowania sys 1.24 paleniska 1.27,kustomi 2.67 rdzeń 1.19

Offline

 

#18 2015-01-08 12:10:33

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: modernizacja rusztu platinum

To czy lipny pellet okaże się jak spali się ten co jest na ruszcie. A widać, że się nie pali, przesypuje i nie spala. Kolejny raz zadam pytanie bo kolega romuald nie odpowiedział: czemu jest tak czarny kocioł? Tak "było" czy to efekt złego spalania pelletu? Czy "to czarne" na kotle to nie sadza? Zaraz porobię zdjęcia swojego po tygodniu pracy nonstop bez wyłączania.

DODANE:

https://plus.google.com/photos/11827986 … 9670288209 Tak wygląda wnętrze kotła po pracy około 6,5 dnia nie wyłączany. Na zdjęciu mało widoczny spiek z piachu zaraz przy grzałce. Reszta to popiół.

Ostatnio edytowany przez marecki (2015-01-08 13:05:53)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#19 2015-01-08 13:06:07

maryś
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-01
Posty: 119

Re: modernizacja rusztu platinum

ostatnio wpadłem na pomysł jak sprawdzić pellet miałem trochę barlinka f1 chyba najdrorzszy pellet i do słoika wlałem wody po paru minutach rozpuścił się następnie to samo z moim co palę okazało się że barlinek  same trociny bez czarnych dodatków a w moim wygląda jak kora,piasek kamyki itp


MB 10 kw palnik długi zielony podłogówka 60 m2,kaloryfery na 100 m2 cwu 140 l 2 obwody siłowniki na zaworach 4 i 3 drogowych czujniki co,pokojowy,zew, wersja oprogramowania sys 1.24 paleniska 1.27,kustomi 2.67 rdzeń 1.19

Offline

 

#20 2015-01-08 14:51:58

Romuald-f
Zaczyna się udzielać
Od: Warmińsko-Mazurskie
Zarejestrowany: 2014-11-18
Posty: 34

Re: modernizacja rusztu platinum

Przypuszczam że to efekt złego spalania pelletu, tak wygląda kocioł po 4-5 dniach po wyczyszczeniu: http://www.wrzucajfotki.pl/di-NNU8G5TD.jpg


Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T

Offline

 

#21 2015-01-08 15:00:27

Romuald-f
Zaczyna się udzielać
Od: Warmińsko-Mazurskie
Zarejestrowany: 2014-11-18
Posty: 34

Re: modernizacja rusztu platinum

marecki napisał:

Tak wygląda wnętrze kotła po pracy około 6,5 dnia nie wyłączany. Na zdjęciu mało widoczny spiek z piachu zaraz przy grzałce. Reszta to popiół.

Dość dużo w kotle popiołu, i jak tu opuścić dom na dwa tygodnie.


Kocioł HydroTherm Stiebel Eltron OTS-20T

Offline

 

#22 2015-01-08 16:40:38

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: modernizacja rusztu platinum

Romuald widzę, że za wszelką cenę musisz udowodnić, że pelet jest zły, że dużo pali, że się nie spala, że jest nie opłacalny i nie możesz wyjść z domu. Po to jest to forum żeby pomagać.

Zainstaluj ten kawałek cegły a potem wyregulujemy (pomożemy na forum wyregulować) tlen/powietrze. Sadzę masz masakryczną a to efekt zbyt małej ilości pozostałego tlenu w spalinach o ile w ogóle zostaje.

Mówisz o 2 tygodniach. Poprzeglądaj forum, pisałem już, że na oryginalnym pellecie lava/barlinek jest zdecydowanie mniej popiołu więc sądzę 2 tygodnie zrobię spokojnie. Uważasz, że jak na piec na paliwo stałe to mało?

Ostatnio edytowany przez marecki (2015-01-08 17:11:06)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#23 2015-01-08 17:36:20

wtatko
Udziela się
Od: Turek
Zarejestrowany: 2013-01-19
Posty: 130

Re: modernizacja rusztu platinum

jeszcze taka mała uwaga do Romualda: takie okopcenie czy też "zasadzenie" big_smile może być i raczej tak to wygląda że jest spowodowane lewym powietrzem wokół mocowania "przejściówki - drzwiczek" z palnikiem do pieca u mnie też tak się zdarzało (nie w takim stopniu - lekkie okopcenie palnika na czarno w miejscu uszczelnień) doszczelniłem - pomogło.
Do maryś - analizator jest na stałe podłączony i mam wgląd na stałe w proces spalania (w którymś z postów pisałem o tym szerzej) mam małą komorę spalania i to pomogło uzyskać optymalne wink warunki spalania
mogę udostępnić na priv poprzez team..... podgląd pracy analizatora (choćby do obejrzenia)
pozdrawiam i w razie "W" zostaje skype: wtatko

Ostatnio edytowany przez wtatko (2015-01-08 17:37:16)


przerobiony olejak Stamar PRYMUS z palnikiem xmini 26 konkurencji, pow.150m2, zasobnik cwu 300l, 7-osób na stałe garażujących smile
i wszystkie możliwe bajery do obsługi z sieci wink

Offline

 

#24 2015-01-08 19:11:41

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: modernizacja rusztu platinum

A komin sprawdzales ?

Offline

 

#25 2015-01-08 22:58:47

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: modernizacja rusztu platinum

Jak na moje oko to coś nie halo z powietrzem. Przy tych nastawach to prędzej powinieneś mieć ten pellet w komorze a nie na palenisku.

Pomysł na test. Przy wyłączonym palniku zdejmij rurę elastyczną z palnika i zobacz czy ciągnie powietrze.
I skoro pisałeś, że masz zamienny kondensator to go podmień i posłuchaj czy wentylator inacze nie pracuje tzn. czy nie wchodzi łatwiej na obroty i w ogóle czy mocniej nie pracuje. Miałem podobne objawy właśnie przy padniętym kondziorze. Czarna komora spalania, alarm przegrzanie palnika  itp.

http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=1109
tu masz wątek

Ostatnio edytowany przez karcit (2015-01-08 23:01:14)


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson