Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#26 2014-11-18 12:37:03

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1317

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

No to chyba dobrze. Kiedyś o tym czytałem, że ciśnienie w zamkniętej na zimno powinno być większe o kilka procent od tego, które wynika z najwyższego i najniższego punktu w instalacji. Najważniejsze, że spada po wygaszeniu d tej samej wartości bo inaczej miałbyś nieszczelną instalację. Ja u siebie, ze względu na kominek zrobiłem otwartą ze zbiornikiem 3m powyżej najwyższego punktu w instalacji.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#27 2014-11-18 13:40:52

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 807

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

W kotle daj ciśnienie na zimno 0,8-0,9bar + zawór bezpieczeństwa 1,5bar , max 2 bar
Czy naczynie przeponowe dobierane było do ilości zładu, czy na oko.
Ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym musi być niższe o 0,2 bar niż ciśnienie w instalacji.
Spuszczasz wodę z inst - ustawiasz NP na ciśnienie np 0,7bar - pompka samochodowa z manometrem , a następni dolewasz wody do ciśnienia 0,9bar.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#28 2014-11-18 13:42:30

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Dzięki fotlot za radę smile

Offline

 

#29 2014-11-19 23:13:25

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1317

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

A co sądzicie żeby wprowadzić na listę życzeń histeryze załączania pompek?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#30 2014-11-20 07:29:15

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Sterowniki , w których będzie można wgrać nowe oprogramowanie muszą posiadać procesor RDT6. Procesor jest wlutowany w płytkę sterownika. Regulatory PB z początku produkcji mają oznaczenie RCT6. W takim sterowniku będzie konieczność wymiany procesora.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#31 2014-11-20 09:28:48

ravc
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2014-11-20
Posty: 28

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Witam wszystkich
Jaka jest aktualna wersja oprogramowania?
Czy oprogramowanie można aktualizować samemu w jakiś sposób czy tylko serwis jest w stanie to wykonać? Jeśli serwis to ile taka usługa kosztuje?

Offline

 

#32 2014-11-20 11:50:13

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

W informacjach zawsze jest podana wersja oprogramowania. Ostatnia wersja to:
SYSTEM GRZEWCZY 1.24
WERSJA PALENISKA 1.28
KUSTOMIZACJA 3.62
RDZEŃ 1.18
Program może zmienić tylko serwisant posiadający naszą autoryzację. Koszt zmiany oprogramowania to 100 złotych brutto plus koszt dojazdu.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#33 2014-11-20 13:24:52

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1317

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Czyli tragedii cenowej nie ma smile Beta testerów przewidujecie?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#34 2014-11-20 13:40:13

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

marecki napisał:

A co sądzicie żeby wprowadzić na listę życzeń histeryze załączania pompek?

Cześć Marecki smile

Czy mógłbys sprecyzować, co konkretnie masz na myśli? Bo obecnie start pompek regulujemy w menu (ja mam u siebie nastawione na 50). A co więcej od pompek można chcieć?

Pozdr.,

Wojtek

Offline

 

#35 2014-11-20 17:00:28

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1317

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

smile No histeryze można chcieć. Żeby się pompki załączyły przy 47 a wyłączyły przy 43 powiedzmy. Standardowa opcja jaką mam w sterowniku w kominku, mało tego bo dotyczy ona każdej pompki oddzielnie. Przyda się w nast scenariuszu: ustawiony na stałe zawór 4D i odpalony piec z "zimnego" (oczywiście brak czujników pogodowych/pokojowych i siłownika do zaworu 4D). W takiej sytuacji u mnie przy 46 załączą się pompki. Nast temp dochodzi do 48 i spada poniżej 46 więc pompki stop. Temp spada bo są zupełnie zimne powroty przez pierwsze 5-10 min i piec nie chodzi jeszcze na 100%. Sytuacja powtarza sie ileś tam razy.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#36 2014-11-20 19:46:36

mskoni
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2014-11-17
Posty: 8

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

doradca kostrzewa napisał:

Ostatnia wersja to:
SYSTEM GRZEWCZY 1.24
WERSJA PALENISKA 1.28
KUSTOMIZACJA 3.62
RDZEŃ 1.18

Jakie zmiany są w tej wersji w stosunku do poprzedniej ?
Czy jest gdzieś historia zmian jakie zostały wprowadzone w kolejnych wersjach ?

Offline

 

#37 2014-11-27 15:12:47

ravc
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2014-11-20
Posty: 28

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

doradca kostrzewa napisał:

Sterowniki , w których będzie można wgrać nowe oprogramowanie muszą posiadać procesor RDT6. Procesor jest wlutowany w płytkę sterownika. Regulatory PB z początku produkcji mają oznaczenie RCT6. W takim sterowniku będzie konieczność wymiany procesora.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Gdzie jest napisane jaki procesor jest w regulatorze?

Offline

 

#38 2014-12-02 22:42:19

Stefan123
Zaczyna się udzielać
Od: Żyrardów
Zarejestrowany: 2013-02-18
Posty: 46

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Pytanie do doradcy, RCT6 miały oznaczenie z początku produkcji krótkiego palnika czy długiego ? Mój palnik jest krótki z początku produkcji właśnie jego krótszego palnika. (koniec 2013 roku).

Ostatnio edytowany przez Stefan123 (2014-12-16 13:39:52)

Offline

 

#39 2014-12-16 13:07:24

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Dajcie też możliwość, poprzez zawór 4D, grzania samej CWU. Bo aktualnie podpięcie CWU musi być przed zaworem 4D.Na okres letni (wyłączone CO) lub gdy chcę zagrzać szybko CWU muszę zawór przełączać ręcznie by kocioł grzał samą CWU. Wystarczyłoby, po wyłączeniu ogrzewania, by zawór sterował też samym grzaniem bojlera.
Kolejna sprawa to możliwość wyłączenia dźwięku przycisków.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#40 2014-12-16 14:08:55

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1317

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

CWU nie podłącza się poprzez zawór 4D, to bez sensu.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#41 2014-12-16 14:26:19

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Dlaczego?
Nie mam podpiętego na samym zaworze, ale na wyjściu na ogrzewanie CO. Dalej pompka do CWU i osobno do CO.

Ostatnio edytowany przez art (2014-12-16 14:31:24)


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#42 2014-12-16 14:33:48

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Bo temperatura za zaworem 4D (jeżeli nie jest on otwarty na maksa) jest niższa niż na wyjściu z pieca. A do grzania wody potrzebna jest wyższa temperatura

Dodatkowo, automatyka Kostrzewy działa w taki sposób, że CWU musi być podłaczone na wyjściu z pieca, inaczej cała logika bierze w łeb (temp CWU równa się temp. na wyjściu z pieca + zadana delta)

Ostatnio edytowany przez Woor (2014-12-16 14:35:48)

Offline

 

#43 2014-12-16 14:54:55

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Rozmawiamy tu o samym grzaniu CWU (lato).
A co za problem zmienić w automatyce, by klient sam decydował gdzie chce mieć wyjście na CWU?
Przecież piec i tak zwiększa stopniowo temp. aż do zadanej na CWU + delta.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#44 2014-12-16 15:06:53

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Odnośnie lata, mogę to jeszcze zrozumieć, a jak będzie zimą?

Offline

 

#45 2014-12-16 15:22:36

art
Udziela się
Od: południowe mazowieckie
Zarejestrowany: 2012-11-17
Posty: 66

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Tak jak mam obecnie.
Zawór 4D na automacie, CWU grzeje mi jak chcę (70 stopni osiąga bez problemu) czyli sterowanie jest OK.
Chodzi tylko o sterowanie zaworem 4D przy wyłączonym CO.


MB L 10 kW (ver. 1), 90 m2

Offline

 

#46 2014-12-16 15:38:43

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Dopiero teraz zrozumiałem o co ci chodzi:)

Ja bym na twoim miejscu na lato po prostu przełączył sterownik mieszacza 4D z trybu automatycznego na tryb ręczny (nie spotkałem sterownika bez takiej funkcji), otwórz go sobie na maksa i po problemie.

Tutaj musi się wypowiedzieć Doradca, czy Kostrzewa zechciałaby wnieść zmiany oprogramowania dla sytuacji niestandadowych, bo tak to wygląda u kolegi. Bo zauważ, że jeżeli ja mam podłączone CWU wg instrukcji, i przy grzaniu tylko CWU zacznie mi się otwierać mieszacz... bez sensu w moim wypadku.

Offline

 

#47 2014-12-16 15:43:33

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Przy okazji pytanie do Doradcy - które z wyżej wymienionych propozycji zmiany softu zostaną włączone do oficjalnej listy? Przypuszczam, że większość forumowiczów chciałaby przejrzeć i skomentować potwierdzoną listę.

Przypinam ostatnią redagowaną listę:

v1.1 Prawidłowo działająca histereza z możliwością 2 regulacji: histereza "w dół" (wychładzanie) histereza "w górę" (przegrzewanie) + szybsza reakcja na wzrost/spadek temp. pieca

2. Stałe podświetlenie wyświetlacza z możliwością regulacji jasności w % praca/czuwanie.

3. Dodanie na głównym wyświetlaczu z temp kotła wartości w % z jaką pracuje kocioł (bez wchodzenia niepotrzebnie w menu).

4. Dodanie opcji nie wyłączania pompek przy zupełnym wyłączeniu kotła przyciskiem ON/OFF.

5. Dodanie mocy lub podawania do wykresu czasowego z temp kotła.

6. Alarm dźwiękowy przy zbliżaniu się do przegrzania palnika (technicy powinni wiedzieć ile stopni C to za dużo ale proponuje np. 50-55'C)

7. Dodanie histerezy do czujników pokojowych (możliwość wychłodzenia pomieszczenia o deltę zadaną w nastawieniach, np. o 0,2 bądź 0,3 stopnia itd.)

8. Szybsze sterowanie siłownikiem mieszacza 3D/4D. Obecnie czas między sygnałem do pracy mieszacza jest zbyt długi (przynajmniej dla mojego systemu CO)

9. Dopracowanie trybu pogodowego w taki sposób, aby temperatura CO zawsze się równała z tą zadaną z krzywej temperatury. Obecnie działa to tak, że im większa różnica między temperaturą zadaną w pokoju a temperaturą faktyczną, to piec na system CO wysyła o wiele większą temp. niż zadana. Np 60 stopni zamiast 40 wystawionej wg krzywej). W miarę wygrzewania pomieszczenia temperatura CO zaczyna spadać zanim osiągnie zadaną wg krzywej. Jeżeli komuś taki tryb pracy odpowiada, to proszę o dodanie po prostu opcji: Szybkie dogrzewanie do temp zadanej on/off.

10. Możliwość ustawienia minimalnej temperatury pracy pieca w trybie Auto. Obecnie jest to 50 stopni, jednak ja wolę jak piec pracuje przy lekko wyższych temperaturach (np. 55)

11. Możliwość grupowania obwodów grzewczych w taki sposób, aby z zaprogramowanie programu czasowego działało na wszystkie wybrane obwody.

12. Ponowne rozpalenie w trakcie wygaszania. Podczas zmiany nastaw w menu zdarzyło mi się coś przełączyć, że piec zaczął się wygaszać. Zmieniłem parametr z powrotem, piec otrzymał sygnał do pracy, ale mimo wszystko się wygasił i rozpalił ponownie. Uważam, że jeżeli fotokomórka widzi ogien na palniku, to wystarczy wyregulować dmuchawę i dodać paliwa i po sprawie.

13. Możliwość wprowadzenia kilku programów czasowych dla jednego obwodu grzewczego i wybór z nich jednego aktywnego. Np. dla CWU wprowadzam dwa programy czasowe "cały dzień" i "tylko wieczór" i następnie wskazuje który jest aktywny.

Offline

 

#48 2014-12-16 22:04:17

as1978
Często się udziela
Zarejestrowany: 2014-12-07
Posty: 176

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Witam wszystkch, co powiecie na zerownie licznika  spalonego pelletu  bez konieczności wyciagania bateri ?, Myślę,że to też ułatwiłoby życie użytkownika.

Offline

 

#49 2014-12-17 08:16:56

Woor
Udziela się
Zarejestrowany: 2014-01-14
Posty: 144

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

As1978, świetny pomysł. Dodaje do listy:

1. Prawidłowo działająca histereza z możliwością 2 regulacji: histereza "w dół" (wychładzanie) histereza "w górę" (przegrzewanie) + szybsza reakcja na wzrost/spadek temp. pieca

2. Stałe podświetlenie wyświetlacza z możliwością regulacji jasności w % praca/czuwanie.

3. Dodanie na głównym wyświetlaczu z temp kotła wartości w % z jaką pracuje kocioł (bez wchodzenia niepotrzebnie w menu).

4. Dodanie opcji nie wyłączania pompek przy zupełnym wyłączeniu kotła przyciskiem ON/OFF.

5. Dodanie mocy lub podawania do wykresu czasowego z temp kotła.

6. Alarm dźwiękowy przy zbliżaniu się do przegrzania palnika (technicy powinni wiedzieć ile stopni C to za dużo ale proponuje np. 50-55'C)

7. Dodanie histerezy do czujników pokojowych (możliwość wychłodzenia pomieszczenia o deltę zadaną w nastawieniach, np. o 0,2 bądź 0,3 stopnia itd.)

8. Szybsze sterowanie siłownikiem mieszacza 3D/4D. Obecnie czas między sygnałem do pracy mieszacza jest zbyt długi (przynajmniej dla mojego systemu CO)

9. Dopracowanie trybu pogodowego w taki sposób, aby temperatura CO zawsze się równała z tą zadaną z krzywej temperatury. Obecnie działa to tak, że im większa różnica między temperaturą zadaną w pokoju a temperaturą faktyczną, to piec na system CO wysyła o wiele większą temp. niż zadana. Np 60 stopni zamiast 40 wystawionej wg krzywej). W miarę wygrzewania pomieszczenia temperatura CO zaczyna spadać zanim osiągnie zadaną wg krzywej. Jeżeli komuś taki tryb pracy odpowiada, to proszę o dodanie po prostu opcji: Szybkie dogrzewanie do temp zadanej on/off.

10. Możliwość ustawienia minimalnej temperatury pracy pieca w trybie Auto. Obecnie jest to 50 stopni, jednak ja wolę jak piec pracuje przy lekko wyższych temperaturach (np. 55)

11. Możliwość grupowania obwodów grzewczych w taki sposób, aby z zaprogramowanie programu czasowego działało na wszystkie wybrane obwody.

12. Ponowne rozpalenie w trakcie wygaszania. Podczas zmiany nastaw w menu zdarzyło mi się coś przełączyć, że piec zaczął się wygaszać. Zmieniłem parametr z powrotem, piec otrzymał sygnał do pracy, ale mimo wszystko się wygasił i rozpalił ponownie. Uważam, że jeżeli fotokomórka widzi ogien na palniku, to wystarczy wyregulować dmuchawę i dodać paliwa i po sprawie.

13. Możliwość wprowadzenia kilku programów czasowych dla jednego obwodu grzewczego i wybór z nich jednego aktywnego. Np. dla CWU wprowadzam dwa programy czasowe "cały dzień" i "tylko wieczór" i następnie wskazuje który jest aktywny.

14. Możliwość zerowania licznika spalonego pelletu bez konieczności wyciągania baterii.

Offline

 

#50 2015-01-16 00:34:58

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1317

Re: Czy możliwy update softu Mini Bio?

Mija prawie miesiąc od ostatniego wpisu. Czy coś nasz szanowny doradca zdradzi, jeśli chodzi o nowe oprogramowanie?

Kostrzewa zbudowała, co można przeczytać na stronie firmowej, własne laboratorium. Czy wyniki badań zostanę gdzieś opublikowane?


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson