Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-12-11 15:59:35

murasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-12-11
Posty: 8

Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

Witam,

Mam następujący problem: mam ustawioną maksymalną temperaturę jaką może osiągać piec na 65 stopni Celsjusza. Podczas pracy palnika na wyświetlaczu obok aktulanej temperatury zmierzonej pieca wyświetlona jest temperatura zadana i jest to 50 stopni z literą A. Dlaczego nie jest to 65 stopni?

Generalnie zasilam piecem (CompactBIO 10kW) podłogówkę i chciałbym osiągnąć taki efekt, że pompa obiegowa CO włączała by się przy temperaturze np. 50 stopni Celsjusza, a piec rozgrzewał do 65-70 stopni. W chwili obecnej zaczyna się wygaszać przy 55 stopniach. Zamierzony efekt byłby taki, że większa część gorącej wody trafiała by na powrót (zasilając obieg CO np. temperaturą 35-40 stopni) i przez to osiągał bym wyższe temperatury powrotu, co było by zdrowsze dla pieca.

Prośba do bardziej zaawansowanych użytkowników o wskazówki, co robię źle?

Offline

 

#2 2013-12-11 16:19:55

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

ustaw histereze na 10

Offline

 

#3 2013-12-11 16:45:06

murasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-12-11
Posty: 8

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

W tej chwili mam histerezę na 5. Rozumiem, że jak ustawię na 10, to piec wyłączy się przy 60 stopniach. Czy dobrze myślę?

Offline

 

#4 2013-12-11 16:46:25

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

ja mam temp powrotu ustawioną na 30 st czy dobrze nie wiem tak sewis ustawił Vader co ci da histereza na 10? ze 1 min dłużej bedzie piec sie chłodził?  czy będzie miał większy zasieg nagrzewania sie tak?

Offline

 

#5 2013-12-11 16:50:39

murasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-12-11
Posty: 8

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

Dodam jeszcze, że mam zawór czterodrożny, ale nie mam czujnika temperatury powrotu. Kocioł nie jest w wersji LUX, więc dla temp. powrotu musiałbym dokupić dodatkowy moduł.

Offline

 

#6 2013-12-11 17:52:37

vader
Często się udziela
Zarejestrowany: 2013-11-26
Posty: 188

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

jak bedzie histereza na 10 to wyłaczy sie piec przy 65st. o to chodzi muraszowi,jeszcze zmien z 65 na 75 st max temp

Offline

 

#7 2013-12-11 18:42:47

murasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-12-11
Posty: 8

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

Dziękuję za informacje. Dzisiaj wieczorem przetestuję ustawienia.

Offline

 

#8 2013-12-11 19:13:40

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

a skąd te założenie ze wyłączy się na 65? serwis ustawia histereze na 5 ps.histereza nie działa tylko na plus ale i na minus wiec jak osiągnie temp zblizoną do 65 a histereza jest 10 to równie dobrze moze sie wyłączyć przy 56

Ostatnio edytowany przez Mateuszz (2013-12-11 19:18:20)

Offline

 

#9 2013-12-12 11:24:54

murasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-12-11
Posty: 8

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

Zmieniłem ustawienia histerezy. Efekt jest taki, że piec osiąga około 65 stopni, ale dopiero na sam koniec etapu grzania, czyli jak na czujniku pokojowym pojawi się ustawiona temperatura, to piec przestaje podawać ciepłą wodę na obwód CO i wówczas rozgrzewa sie do 65 stopni i wyłącza.

Szczerze mówiąc wolałbym, żeby w czasie puszczania wody na obwód CO również utrzymywał wyższą niż te 50 stopni temperature, ale nie wiem, czy da się to ustawić.

Generalnie coraz bardziej dochodzę do wniosku, że było by to możliwe, gdybym miał czujnik (i sterownik) do temperatury powrotu.

Ostatnio edytowany przez murasz (2013-12-12 11:26:55)

Offline

 

#10 2013-12-12 13:35:47

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

Mateuszz - na plus działa w momencie grzania, a na minus w momencie wychładzania. Tak wyszło z moich obserwacji.

Offline

 

#11 2013-12-12 19:32:12

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 133

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

@murasz - a gdzie Ty to 65C ustawiasz? na sterowniku palnika czy na jakimś sterowniku pieca? Co to za piec?

Offline

 

#12 2013-12-13 07:07:19

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

waldek69 jakim pelletem palisz?

Offline

 

#13 2013-12-13 11:01:56

murasz
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-12-11
Posty: 8

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

@GT

Piec CompactBIO, sterownik wbudowany (Platinium BIO).
Temperaturę ustawiam w menu ogrzewanie w opcji Temp. maksymalna (z opisem maksymalna temperatura wyliczeniowa).

Offline

 

#14 2013-12-13 20:06:17

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

Mateuszz - palę goldem z Błaszek, firma - pelletenergy.

Offline

 

#15 2013-12-13 22:32:20

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

po ile placisz?

Offline

 

#16 2013-12-13 23:57:12

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Temperatura maksymalna osiągana przez piec - prośba o pomoc

800 zł przy tonie w workach, 820 gdy kupuję luzem kilka worków. Jest jeszcze jakiś ciemny pellet w cenie 720, ale jeszcze nie próbowałem. Mam trochę zapasu bo mama znajomego sprzedawała dom i zostało jej 2 tony golda. Odkupiłem za 1400 zł z dostawą i rozładunkiem.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson