Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-11-12 23:10:24

pawelj
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-11-12
Posty: 5

Brak ognia/ opału - co zrobić?

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem kotła Pellets Fuzzy Logic 15kW chociaż piec ma już 4 lata (był już na wyposażeniu domu, który kupiłem).

Mam problem - pojawia mi się na wyświetlaczu komunikat "brak ognia/ opału" mimo iż jedno i drugie jest.
PROŚBA O SZYBKĄ POMOC.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline

 

#2 2013-11-12 23:33:44

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

zapewne czujnik płomienia - fotokomórka, albo się zabrudziła albo uszkodziła.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#3 2013-11-13 06:26:01

pawelj
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-11-12
Posty: 5

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

A gdzie ten czujnik się znajduje. Sprawdzę czy się zabrudził.

Offline

 

#4 2013-11-13 11:18:38

karcit
Często się udziela
Od: Halickie
Zarejestrowany: 2012-11-27
Posty: 443

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

To PFL to chyba się trochę rozpędziłem, ciekawe czy tak w ogóle jest czujnik płomienia, może sterownik jakoś inaczej to sprawdza.


ROCA Laia Confort GTA 30 + PB1 16 kW v2

Offline

 

#5 2013-11-14 09:05:02

Tygrys55
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2011-07-01
Posty: 21

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

A jak masz ten komunikat to jaką masz temperaturę pieca i spalin. Taki komunikat pojawia się kiedy braknie opału i palnik się wygasi i temperatura na piecu i spalin jest około 30 stopni. Powinienes dosypać paliwo i uruchomic piec.


Pellets Fuzzy Logic 2   15kW

Offline

 

#6 2013-11-14 14:21:40

pawelj
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-11-12
Posty: 5

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

Dzwoniłem do serwisanta Kostrzewy i powiedział, że problemem jest zbyt niska temperatura spalin. Doradził abym wyciągnął z górnej wyczystki zawirowywacz spalin i rzeczywiście to pomogło. Tylko pytanie czy to nie ma wpływu na pracę kotła/ zwiększenie spalania?

P.s. Przy okazji mam pytanie jakie ustawienia fabryczne powinien mieć ten kocioł do ekogroszku? Może namieszałem coś w ustawieniach i dlatego jest zbyt niska temperatura spalin...?

Offline

 

#7 2013-11-14 14:25:19

pawelj
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2013-11-12
Posty: 5

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

Dodam jeszcze, że od pewnego czasu próbuję coś zmieniać w ustawieniach czasu podawania i dmuchawy bo  mam wrażenie, że sporo ekogroszku mi się nie wypala. A próbowałem już też różne rodzaje ekogroszku. Ostatnio zamówiłem taki 25MJ z zerową spiekalnością a i tak tworzą się spieki i jakby się nie wypalał.

Offline

 

#8 2013-11-19 21:44:38

kondziob
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2012-10-31
Posty: 42

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

jeśli chcesz info o ustawieniach to napisz pełne ustawienia swojego kotła jakie obecnie masz, i opisz dokładniej problem.
co do komunikatu brak ognia/opału to kilkakrotnie zdażał mi się ze groszek zawieszał sie nad ślimakiem i do niego nie wpadał. rozwiązaniem jest co jakiś czas " zruszenie" groszku kijem od szczotki smile

Offline

 

#9 2013-11-20 08:14:16

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

Podawanie podczas ciągłej pracy ustawiasz w trybie serwisowym. Spróbuj uszczelnić palnik żeliwny uszczelniaczem kominkowym od spodu. Proponuję zwiększyć trochę dmuchawy tak, aby podczas pracy nie załączyła się zapalarka z powodu niskiej temp. spalin.

Offline

 

#10 2015-07-13 17:21:07

Yossa
Nowy na forum
Zarejestrowany: 2015-05-06
Posty: 4

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

Mam problem jak powyżej.
Problem polega na tym, że process rozpalania często doprowadza do zagaszenia pieca nie wspominając już o skracaniu żywotności zapalarki.
Czy istnieje sposób wydłużenia czasu jaki piec czeka zanim stwierdzi "brak ognia" I rozpocznie procedure rozpalania?
Co w ustawienia serwisowych oznacza:
Próba ognia (min)
Zapalarka (min)
zakładam, że jeden z tych nastawów mógłby pomóc.
Z gory dziekuję za pomoc
PS. pale groszkiem

Ostatnio edytowany przez Yossa (2015-07-22 14:40:15)

Offline

 

#11 2015-07-23 07:45:31

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Brak ognia/ opału - co zrobić?

Przed każdym rozpaleniem dochodzi do tzw. próby ognia. Przez określony czas kocioł próbuje rozżarzyć paliwo będące na palniku. Jeżeli czujnik temp. spalin odczyta wzrost temp. to automatyka zrozumie ,że jest płomień na palniku i przejdzie do nagrzewania cwu lub c.o. Jeżeli natomiast przez określony czas w próbie ognia nie dojdzie do wzrostu temp. spalin automatyka załączy grzałkę. Średni czas próby ognia to 5 min. Czas nagrzewania się grzałki dla groszku to 7 min. Zanim kocioł załączy alarm brak ognia/opału zostaną przeprowadzony 4 próby ognia.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson