Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-10-11 07:44:55

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Rozpalanie

Witam,
zauważyłem że co 3/4 dni palnik nie może sie rozpalić tzn podaje dawke do rozpalania i tak napycha całą komore próbujac rozpalić. czy jak zwieksze próg foto to problem minie? i jak mozna ustawić podawanie zeby po nieudanej próbie nie pompował dalej do komory bo tym sposobem zapycha cały kocioł

Offline

 

#2 2013-10-11 13:46:34

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Rozpalanie

Proponuje dawkę startowa paliwa ustawić na 22 sek. dmuchawa przy rozpalaniu 22 jednostki. Powinno pomóc w rozpalaniu paliwa.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#3 2013-10-11 18:43:53

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

próg foto miałem nastawione na 10 zmieniłem na 15 jak działa skala im wyzej tym mniej czuły na swiatło?

Offline

 

#4 2013-10-11 18:55:36

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 135

Re: Rozpalanie

Zrób jak napisał Doradca. Problem pewnie leży w sile wiatru przy rozpalaniu lub w zasypaniu za dużej ilości paliwa na starcie. Próg foto ma raczej znaczenie już w chwili pojawienia się ognia. Jak już chcesz zmienić próg to ustaw sobie na 5 i sprawdź (im niżej tym wcześniej sterownik wie, że pojawił się ogień).

Offline

 

#5 2013-10-11 19:10:35

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

tym gorzej bo jak za szybko widzi to podaje kolejną dawkę i zagasza tym sposobem...

Offline

 

#6 2013-10-11 19:27:18

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 135

Re: Rozpalanie

Jak widzi to zaczyna się proces rozżarzania ( zobacz czy tak jest na wyświetlaczu). W tym czasie nie zmienisz dawki podawania możesz jedynie zwiększyć siłę nadmuchu albo zmniejszyć jeżeli przy rozpalaniu ogień jest zdmuchiwany.

Offline

 

#7 2013-10-11 19:41:17

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

w takim razie ok tylko że po co jest skala od 0 do 100?miałem nastawione na 10 serwisant kazał mi przestawić  15-18

Offline

 

#8 2013-10-11 19:57:50

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 135

Re: Rozpalanie

Ja mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia..Kiedyś (w starym oprogramowaniu można było próg ustawić poniżej 5 obecnie najniżej to 5. Ja mam próg 5 podawanie na starcie  17 sekund i wiatr 8. Jeżeli przy tych ustawieniach będziesz miał problem to może pellet jest zbyt twardy i dłużej się rozpala, czasem też tak bywa. Wtedy musisz wg mnie podawanie na starcie dać na 20 i wiatr ok 15-20 zależy czy masz stary czy nowy palnik. Ustawienia, o których mowie dotyczą palnika pierwszej generacji z przysłona otwartą na ok 80%.
Co do tego co serwisant kazał Ci zrobić... podwyższając próg o ile dobrze pamiętam piec później wejdzie w rozżarzanie...co zaowocuje tym, że albo Ci już płomień zgaśnie albo się rozpali jeżeli będzie odpowiednio dużo pelletu na starcie. Musisz podpatrzyć co się dzieje na palniku w czasie rozpalania. Jeżeli będzie ogień a nie zacznie się rozżarzanie tzn, że masz za wysoko próg foto jak na tę dawkę paliwa przy starcie.

Offline

 

#9 2013-10-11 20:18:15

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

bardzo dziękuje za jasne wytłumaczenie .a jak sie wiatr ustawia?czy da sie usunąć ponowne próby rozpalania żeby nie pompował peletu w razie czego ponownie?

Offline

 

#10 2013-10-11 20:32:26

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 135

Re: Rozpalanie

Wiatr czyli nadmuch - parametr Powietrze min w menu palnik. Tu regulujesz siłę nadmuchu ( w starym sofcie wartość min odpowiada za siłę nadmuchu przy rozpalaniu). Jeżeli masz nowy soft to masz odrębny parametr, który reguluje nadmuch wyłącznie przy rozpalaniu (dokładnej nazwy nie pamiętam a nie mam jak teraz sprawdzić ale jest on na końcu w menu palnik)
o ile mi wiadomo nie usuniesz prób ponownego rozpalania, chodzi o to żeby rozpaliło się za pierwszym razem, max za drugim potem może już być to ciężkie.

Ostatnio edytowany przez GT (2013-10-11 20:37:58)

Offline

 

#11 2013-10-11 20:51:35

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

swoją drogą mogli zaprogramować max 3 próby bo później tylko czyszczenie kotła pozostaje jak ktoś sie w miare czasowo zorientuje bo nie wiem co by było jak naładuje max peletu do komory

Offline

 

#12 2013-10-11 20:57:30

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 135

Re: Rozpalanie

Może tak jest, nie sprawdzałem, bo nigdy nie miałem problemu z rozpalaniem... nawet jak był "gorszy" pellet rozpalał się za pierwszym razem, z tym że dłużej trochę to trwało. Jeżeli masz stary palnik to sprawdź te ustawienia co napisałem powyżej, powinno dać radę.

Offline

 

#13 2013-10-11 21:02:00

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

palnik miałem montowany w kwietniu br to chyba już nowy model

Offline

 

#14 2013-10-11 21:17:26

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 135

Re: Rozpalanie

Jeżeli jest to krótki czyli taki jak tu
http://cdn25.pb.smcloud.net/t/files/31/7a/21/bf3c7dc8a8/palnik-na-pelet-kostrzewa-platinum-bio-1.JPG   
to tak.

Offline

 

#15 2013-10-11 21:37:26

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

taki mam

Offline

 

#16 2013-10-12 00:33:09

GT
Udziela się
Zarejestrowany: 2010-12-07
Posty: 135

Re: Rozpalanie

Jeżeli taki to wartości nadmuchu będą inne, pewnie wyższe. Warto zapytać kogoś kto ma nowa wersje albo Doradce.

Offline

 

#17 2013-10-14 17:33:10

waldek69
Udziela się
Od: Sieradz
Zarejestrowany: 2013-04-04
Posty: 136

Re: Rozpalanie

Mam nową (krótką) wersję palnika. Zarówno na ustawieniach fabrycznych jak i po zmianach zapala za każdym razem. Problem może być w pellecie. Mimo kombinowania z ustawieniami, nie zauważyłem różnic w pracy palnika i spalaniu pomiędzy wartościami fabrycznymi a ustawieniami własnymi.

Offline

 

#18 2013-10-14 18:26:18

Mateuszz
Udziela się
Zarejestrowany: 2013-04-17
Posty: 137

Re: Rozpalanie

tu była moja wina dawkę startową zwiększyłem i przez to miał problemy... myślałem że jak zwiększę czas to będzie rzadziej próbował się rozpalać.Moja wina już teraz jestem mądrzejszy.Co do pelletu to kupuje sprawdzony lecz nie markowy

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson