Strona zamówień części - firma Kostrzewa Sp.j.

Pellets.com.pl - FORUM - Olej opałowy zamień na pelety. Palniki na pellety, kotły na pellety, piece na pelety, kotły co, piece co, pelety, pellet.

Forum - pellets.com.pl - Obniż koszty ogrzewania olejem opałowym, wybierz pellety. Pellety, pelet, pellets, kotły co, piece co, palnik na pelet, palnik na pellet, kocioł na pellet, piec na pellet, olej opałowy, olej opałowy cennik

Nie jesteś zalogowany.

#126 2016-09-29 13:16:19

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Wkładka szamotowa w palniku

No bo w sumie żeby nie okazało się, że jest za dużo wiatru. Jak u siebie z nim przesadziłem, to raz, że zostawało dużo tlenu, dwa "wypadało" sporo grudek niedopalonego peletu i trzy niska jasność płomienia. Ale bez sprawdzenia to gdybanie.

Jasność płomienia w sumie to tylko informacja co się dzieje na ruszcie. Albo aż tylko, bo wraz z sondą można dostroić sobie MB niekiepsko smile


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#127 2016-09-29 16:30:16

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

marecki napisał:

Jasność płomienia w sumie to tylko informacja co się dzieje na ruszcie. Albo aż tylko, bo wraz z sondą można dostroić sobie MB niekiepsko smile

Czyżbyś chciał przez to powiedzieć, że sterownik nie bierze w ogóle pod uwagę informacji podawanych przez fotokomórkę i w żaden sposób jej nie wykorzystuje?

Sonda pomaga, ale bez niej można się obyć... natomiast bez fotokomórki już nie...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#128 2016-09-29 20:07:36

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Tylko przy rozpalaniu, czyli próg foto.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#129 2016-09-29 21:54:32

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Czyżby?
Myślisz że ustawienie "progu foto" ma znaczenie "tylko przy rozpalaniu"?
No no... oryginalne twierdzenie...

Przy słabej widoczności płomienia przez fotokomórkę powodowanym jej przysłonięciem przez szamot, a do tego ustawionym dość wysoko "progiem foto", może dochodzić do spadku jasność płomienia poniżej tegoż "progu foto" co będzie skutkowało uruchamianiem zapalarki, pomimo tego, że kocioł będzie pracował stabilnie...
I dlatego, aby nie dochodziło niepotrzebnie do takich sytuacji, należy dążyć żeby wyświetlana jasność płomienia była na możliwie wysokim poziomie.
Tak więc nie tylko podczas rozpalania, tylko ciągle jest to monitorowane.


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#130 2016-09-29 23:23:29

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Wkładka szamotowa w palniku

To już było wałkowane wieki temu ale ok. powtórzyłeś smile Tak czy inaczej w późniejszej pracy o ile nie spadnie poniżej "progu", nie ma żadnego znaczenia dla samego procesu spalania. To tylko informacja. Owszem b.istotna  ale informacja.

Ostatnio edytowany przez marecki (2016-09-29 23:25:34)


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#131 2016-09-30 12:59:33

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Ustawienie parametru próg foto jest ważny nie tylko podczas rozpalania , ale również podczas wygaszania.Zbyt wysoka wartość foto może spowodować ,że palnik będzie zbyt długo się rozpalał i może załączać drugą próbę rozpalania. Patrząc w drugą stronę za mała wartość progu foto może spowodować ,że wystąpi błąd wygaszania. Zalecane ustawieni progu foto w małych palnikach to 10-15, a w dużych 30-40. Podczas spalania pelletu czujnik foto przy nakładce może pokazywać nam wartość między 50-200. Najniższa wartość będzie w momencie podania nowej dawki pelletu na ruszt palnika i w takcie wypalania się pelletu ta wartość rośnie.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#132 2016-09-30 18:05:02

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Dlaczego "zamęczasz" doradcę pytaniami na które sam powinieneś sobie odpowiedzieć, po przeprowadzeniu odpowiedniego testu...
Sprawdź eksperymentalnie najniższy poziom jasności jaki występuje w Twoim palniku, począwszy od rozpalania a na stabilnej pracy z najniższą mocą jaką masz ustawioną w opcjach palnika (pisząc najniższy, nie mam na myśli zera, które jest wyświetlane przed pojawieniem się ognia wink
Nie musisz oczywiście obserwować godzinami poziomu jasności, jaki jest wyświetlany w sterowniku, bo ważne są te najniższe wartości odczytu.
Istotny jest sam początek procesu rozpalania i sprawdzenie czy przebiega on płynnie.
Najważniejsze jest uchwycenie momentu w którym pojawia się już stabilny płomień i jasność wtedy gwałtownie wzrasta.
Kolejnym etapem jest obserwacja już w czasie stabilnej pracy, ale przy najniższej mocy do jakiej "schodzi" palnik.
Żeby nie czekać na taki moment, możesz po prostu "zablokować" moc palnika na najniższym poziomie i po niedługim czasie stabilnej pracy otrzymasz informację o najniższym poziomie jasności jaki może się pojawiać w palniku.

Porównujesz te wartości jasności płomienia z rozpalania i stabilnej pracy z najniższą mocą i ustawiasz optymalny dla Twojego palnika "próg foto".
Proste...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#133 2016-09-30 20:22:51

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Keros napisał:

...przyjeżdża serwisant ,odpala kocioł i i próg foto ustawia u mnie na 7, a teraz okazuje się, że powinienem mieć pomiędzy 30-40...

A może serwisant właśnie ustawił optymalny dla Twojego palnika próg foto?
Na podstawie czego wnioskujesz, że zrobił to źle?
Miałeś jakieś problemy z rozpalaniem lub "błędem wygaszania" o którym wspominał doradca?
Po czym wnioskujesz, "że powinieneś mieć pomiędzy 30-40?


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#134 2016-09-30 21:10:08

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Keros napisał:

..., a skąd wziął serwisant to optymalne ustawienie...

Do głowy Ci nawet nie przyszło, że mógł to ustawić na podstawie swoich wcześniejszych doświadczeń?
Gdyby robił to według ogólnych zaleceń, pewnie miałbyś ustawione np. 30.
Doradca operuje schematami, a chcąc mieć ustawione parametry jak najbardziej optymalne warto poświęcić trochę czasu na własne obserwacje i testy...

Nie odpowiedziałeś... więc zapytam ponownie.
Po ustawieniu przez serwisanta, progu foto na 7...
"Miałeś jakieś problemy z rozpalaniem lub "błędem wygaszania" o którym wspominał doradca?"


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#135 2016-09-30 21:54:58

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Każdy producent ustala jakieś normy, co nie znaczy że nie można tego modyfikować...
Wszystko zależy od parametrów jakimi się dysponuje (czyli także jasności płomienia)
A to nie znaczy że doradca pisał bzdury, gdyż to są dane orientacyjne.
Ja np. mam obecnie próg foto ustawiony na 5... no i zero problemów przy odpalaniu i w trakcie palenia z najniższą mocą...
Dostrajane praktycznie, bez sugerowania się jakimiś zaleceniami.

P.S.
Tryb pracy kotła nie ma na rozpalanie wpływu.
Czy to auto czy tryb ciągły rozpalanie jest takie samo...

Ostatnio edytowany przez darecki (2016-09-30 22:04:06)


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#136 2016-10-01 11:10:03

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Keros niepotrzebnie podchodzisz do tego tak emocjonalnie. Zrobiłeś test i ci kolega wyjaśnił co robić.

A tak w ogóle miło, że doradca się pojawił, znaczy żyje.


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#137 2016-10-03 09:01:30

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Keros napisał:

Skoro przyjeżdża serwisant ,odpala kocioł i i próg foto ustawia u mnie na 7, a teraz okazuje się, że powinienem mieć pomiędzy 30-40.

Jakiej mocy masz użądzenie. Jak już wcześniej pisałem 30-40 jest dla palników o mocy powyżej 50kW. Dla mniejszych palników są ustawiane mniejsze wartości.Proponuję przeczytać moją odpowiedź jeszcze raz...

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#138 2016-10-03 09:11:49

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Keros napisał:

Sprawdziłem dziś dokładnie grzałke " pakując"  ją prosto w kontakt. Po 10 sek nie dało się jej utrzymać w ręku. Złożyłem wszytko i ponownie chciałem odpalić kocioł = dupa.  Zasypało rusz i nie odpalalo.

Nie tylko grzałka ma wpływ na odpalanie. Na rozpalania ma również wpływ ilość paliwa przy dawce startowej, dmuchawa podczas rozpalania oraz próg foto. Spróbuj zmienić któryś parametr, a rozpalanie paliwa będzie bezproblemowe.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#139 2016-10-03 09:24:28

doradca kostrzewa
Często się udziela
Od: Giżycko
Zarejestrowany: 2007-11-09
Posty: 1177
Serwis

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Skoro nie masz takich parametrów to oznacza że masz bardzo stary program i starszej wersji palnik.
Proponuję zmianę oprogramowania.

Pozdrawiam Doradca Kostrzewa

Offline

 

#140 2016-12-03 14:02:32

NewLogin
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-10-18
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Pozwólcie że się podepnę i zapytam. Od 2 miesięcy użytkuję TWIN BIO. Zauważyłem wczoraj podczas czyszczenia popiołu że wkładka szamotowa po bokach popielnika zaczyna się jakby "łuszczyć". Czy jest to normalny objaw?

Offline

 

#141 2016-12-03 15:00:44

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Nigdy nie widziałem "łuszczącego" się szamotu... a ta "wkładka szamotowa po bokach popielnika"... to raczej nie jest szamot... tylko wermikulit... który także się nie "łuszczy".


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#142 2016-12-04 10:06:05

NewLogin
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-10-18
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Rzeczywiście wg instrukcji nazywa się to chyba komora ceramiczna... Nie wiem jak  zamieścić foto.. wygląda to jakbym zamiatał biały popiół z tej ścianki..

Offline

 

#143 2016-12-04 10:42:10

NewLogin
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-10-18
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Mam nadzieje że fotki przejdą


http://imageshack.com/a/img923/594/gUev9i.jpg

http://imageshack.com/a/img923/7386/1sj2Ws.jpg

Ostatnio edytowany przez NewLogin (2016-12-04 10:43:18)

Offline

 

#144 2016-12-04 12:51:53

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

NewLogin napisał:

... wygląda to jakbym zamiatał biały popiół z tej ścianki..

Bo to jest właśnie taki biały popiół, który osadza się na ściankach popielnika, który jest jednocześnie komorą spalania...
A taki biały nalot na ściankach, świadczy o prawidłowym procesie spalania...
Więc zamiast się martwić... powinieneś się cieszyć big_smile
Bo to jest to, czego czasem użytkownicy z większym stażem, nie mogą się doczekać wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#145 2016-12-04 13:57:08

NewLogin
Zaczyna się udzielać
Zarejestrowany: 2016-10-18
Posty: 11

Re: Wkładka szamotowa w palniku

No to cieszę się, gdyż na razie jest to jedyna rzecz która mnie w tym piecu zaniepokoiła.... Dzięki za pomoc

Offline

 

#146 2016-12-04 14:26:31

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Nie masz za co dziękować big_smile
Choć ukojenie skołatanych nerwów, też czasem jest bezcenne smile


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#147 2017-01-08 15:21:25

fotlot
Często się udziela
Od: Podlasie
Zarejestrowany: 2012-11-08
Posty: 795

Re: Wkładka szamotowa w palniku

Mateuszz napisał:

firma kostrzewa powinna to rozdawać wraz z przeprosinami że takie "super" palniki zrobili gdzie bez wkładki pellet sie nie dopala dobrze ! widziałem palniki budmet - dzień do nocy i nie trzeba cegły montować !!!

Wystarczyły trzy lata firmie Kostrzewa, by słowo Mateuszz-a stało się ciałem.

Model MiniBio NE wyposaża się we wkładkę szamotową na palniku bez dodatkowych opłat.

I to jest dobra nowina.


Mini Bio 10kW, palnik Platinium Bio-1 v2 16kW podłogówka 7 pętli 60m2 CWU 140 l,  pompa CO, pompa CWU, pompa kotłowa, 3D ESBE VTA 572 20-43*

Offline

 

#148 2017-01-08 18:31:32

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

fotlot napisał:

...
I to jest dobra nowina.

Ja bym tego nie przeceniał.
"Samoróbka" jest lepsza wink


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

#149 2017-01-09 08:22:37

marecki
Często się udziela
Od: Siedlce
Zarejestrowany: 2013-11-17
Posty: 1167

Re: Wkładka szamotowa w palniku

darecki napisał:

fotlot napisał:

...
I to jest dobra nowina.

Ja bym tego nie przeceniał.
"Samoróbka" jest lepsza wink

Uzupełnię bo jak widac firma kostrzewa przez 3 lata niewiele się nauczyła. A przypomnę jak ktoś nie pamięta bo do urzygu powtarzałem milion razy tu na forum: nakładka ma być uszczelniona od góry. Bez uszczelnienia w MB jest gorzej jak bez nakładki. Kuźwa ile można!!!


Kwadrat 216m, 142 użytkowej. Parter tylko podłogówka 91m, góra 4 grzejniki. Łazienki góra/dół grzejniki "drabina" + podłogówka. Garaż 2 małe grzejniki. Ściany 24 nośna - 2x5 styro - 12 osłonowa. Okna w warstwie izolacji. Podłoga dół 2x6 styro, strop 2x5. MB10 luxury 10kW + kominek wodny 14kW.

Offline

 

#150 2017-01-09 11:37:56

darecki
Często się udziela
Od: Warmia
Zarejestrowany: 2016-01-30
Posty: 1816

Re: Wkładka szamotowa w palniku

marecki napisał:

...
Uzupełnię bo jak widac firma kostrzewa przez 3 lata niewiele się nauczyła. A przypomnę jak ktoś nie pamięta bo do urzygu powtarzałem milion razy tu na forum: nakładka ma być uszczelniona od góry. Bez uszczelnienia w MB jest gorzej jak bez nakładki. Kuźwa ile można!!!

Marecki... nie krzycz wink
Oddychaj głęboko i policz do dziesięciu... dasz radę...


Warmet 200 Ceramik+Platinum Bio 1 v2-16kW alias Pellets 100-16kW. Zawór 4D z siłownikiem Afriso ARM 343, zarządzany sterownikiem Tech ST-431N pogodowo. Dom nieocieplony 185 m2 (same grzejniki bez termostatów)+35 m2 piwnicy, ogrzewanej rurami zasilającymi poszczególne piony+bojler 140 litrów, z zamontowanym na wyjściu zaworem termostatycznym 3D obniżającym temp. wody użytkowej.

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson